SOMO’dan Rûdaw’a: Kürdistan Bölgesi ile birçok madde üzerinde anlaştık

SOMO’dan Rûdaw’a: Kürdistan Bölgesi ile birçok madde üzerinde anlaştık

Irak Petrol Pazarlama Şirketi (SOMO), Erbil ile Bağdat arasında petrol meselesi üzerine görüşmelerin sürdüğünü, tarafların bir çok madde üzerine anlaştığını açıkladı.

SOMO’dan üst düzey bir yetkili, Rûdaw’a yaptığı açıklamada, “Kürdistan Bölgesi ile birçok madde üzerinde anlaştık. Erbil ile Bağdat arasındaki anlaşmayı yakında açıklayacağız” ifadesini kullandı.

Rûdaw’ın Irak Petrol Bakanlığı kaynaklarından edindiği bilgilere göre, SOMO aracılığıyla Kürdistan petrolünün ihracatına yeniden başlamak için bir ön anlaşmaya vardı. Kaynaklar, önümüzdeki saatlerde petrol akışının yeniden başlayacağını aktardı.

Kürdistan petrolünün pazarlanması amacıyla Kürdistan Bölgesi Doğal Kaynaklar Bakanlığı ile Irak Petrol Pazarlama Şirketi’nin (SOMO) temsilcilerinden oluşan ortak bir oda kurulacağı belirtiliyor.

Irak Petrol Bakanlığı Sözcüsü Asım Cihad, dün düzenlediği basın toplantısında, Kürdistan’dan petrol ihracatının yeniden başlamasını istediklerini açıklamıştı.

Al-Monitor’a konuşan Cihad, Irak’tan bir heyetin yakında görüşmek üzere Ankara’ya gideceğini belirtmiş ve ne Türkiye’nin ne de Kürdistan Bölgesi Hükümetinin tahkim kararını reddetmediğini vurgulamıştı.

Ne olmuştu?

Irak Petrol Bakanlığı, 25 Mart Cumartesi günü yaptığı açıklamada, Kürdistan Bölgesi’nden Ceyhan limanına ham petrol ihracına ilişkin olarak Türkiye aleyhine Paris merkezli Uluslararası Ticaret Odası Tahkim Mahkemesi’nde (ICC) açtığı davayı kazandığını bildirmişti.

Kararın ardından Kürdistan Bölgesi ve Kerkük’ün kuzey sahalarından günlük yapılan 450 bin varil ham petrol ihracatı durduruldu.

Ancak Türkiye Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, mahkemenin Irak’ın 5 talebinden birini kabul ettiğini, buna karşılık Türkiye’nin taleplerinin çoğunun kabul edildiğini açıkladı.

Mahkeme, Kürdistan Bölgesi’nin Irak hükümetinin bir bileşeni olduğuna, dolayısıyla Irak Türkiye Petrol Botu Hattı anlaşaması kapsamında meşru hakları olduğuna karar verdi.

Karar metninde, Kürdistan Bölgesi’nin Ceyhan limanına giden petrol boru hattını kullanma ve depolama hakkı bulunduğu, ancak Erbil’in sadece gemilere petrol yükleyerek ihlalde bulunduğu belirtildi.

Kaynak: Rudaw

Diğer Haberler