Asuri ve Süryanilerin 21 Mart ile 1 Nisan tarihleri arasında kutladığı Ekito Bayramı Kürdistan Bölgesinde coşku ile kutlanıyor.
Asuri, Kildani ve Süryaniler en özgür ve coşkulu kutlamalarının Kürdistan Bölgesinde gerçekleştiriyor. Ortadoğu’da ki sosyal yapılar ve siyasal rejimler nedeni ile baskıya maruz kalan Kürdistan Bölgesinde hem inançlarını rahat biçimde yaşıyor hem de kendi geleneğini koruyor.
Geçtiğimiz günlerde ABD’li Gallup Enstitüsü yayınladığı bir raporda “Ortadoğu’da Hristiyanların en özgür ve korkusuz yaşadığı yer Kürdistan Bölgesi’dir” demişti.
Ortadoğu’nun diğer bölgelerinde inançlarını kendi dar cemaatleri içinde ve dışarı yansıtmadan kutlayan Hristiyanlar için Kürdistan’da durum farklı. Müslümanlarla iç içe yaşan Hristiyanlarda evlerinin camlarını ve dış duvarlarını haçlarla süslüyor, kendi sembollerini asıyor. Sokaklarda kutlamalar yapılıyor. Ayrıca Hristiyanların bayramları resmi tatil olarak kabul ediliyor.
Her yıl Başkan Barzani olmak üzere Kürt liderler tarafından bayramları kutlanıyor.
Ekito bayramının tarihsel kökeni
Mezopotamya halklarının kültür ve uygarlık timsali haline gelen bayram, kültürel tarihin bir miras olarak görülüyor. Uzun süren kışın ardından baharın başlamasıyla “Yeni yılı” temsil eden Ekito, Yeniden Dirilişin de sembolü olarak kabul görüyor.
Ekito Bayramı 21 Mart’tan başlanarak 1 Nisan’a kadar 12 gün boyunca kutlanıyor. Gılgameş Destanı’na göre o günlerde yeni yıl için hazırlıklar başlar. Her bir günü ayrı bir anlam taşıyan bayramda ilk 4 gün hazırlıklar yapılır, 5’inci günde de geniş bir kervan savaş dönemlerinde kendilerini kutsamak için Marduk’un heykelini kaldırır. Kutlamaların 6’ncı gününde de heykel yerine geri getirilir. 7 ve 8’inci günler ile birlikte kutlamalar artar ve savaşlar zaferlerle kutsanır. 9 ve 10’uncu gün ile birlikte her şey yenilenir ve kral da kutlamalara katılır. 12’nci günde de Marduk ve tanrıça Seryanotf evlenir, bunun için de çok coşkulu kutlamalar gerçekleştirilir.