ABD Dışişleri Bakanlığı: “Enerji ihracatının aksaması kimseye fayda sağlamaz”

“Enerji ihracatının aksaması kimseye fayda sağlamaz”

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Vedant Patel, Türkiye ve Irak hükümetlerine, Kürdistan Bölgesi’nden petrol ihracatının devam etmesi çağrısında bulunduklarını söyledi. Patel, “Enerji ihracatının aksaması kimseye fayda sağlamaz” dedi.

Haftalık basın brifinginde Rûdaw muhabiri Diyar Kurde’nin sorusunu yanıtlayan sözcü Vedant Patel, “Kürdistan Bölgesi Hükümeti’nin bir sonuca ulaşmak için Irak hükümetiyle görüşmelerde bulunduğunu anlıyoruz. Şubat ayında belirtildiği gibi, Irak ve ABD’nin Washington’da bir komisyonu kurdu. Iraklı ve Kürdistanlı yetkilileri bütçe ve hidrokarbon sorunlarını Iraklıların yararına olacak şekilde çözmeye çağırıyoruz” ifadelerini kullandı.

ABD ile Kürdistan bölgesi ilişkilerine değinen Vedant Patel, “Kürdistan Bölgesi ve Irak stratejik müttefiklerimizdir. Bu bölgeye karşı uzun vadeli bir sorumluluğumuz var” değerlendirmesini yaptı.

Temmuz 2021’de ABD ve Irak temsilcileri arasında her iki taraf için gelecek stratejilerinin geliştirilmesini tartışmak üzere stratejik bir diyalog metni hazırlandığını kaydeden Patel, “Bu diyalog metni, sadece güvenlik stratejilerinin değil; ekonomi, kültür, eğitim, çevre ve sağlık stratejilerinin de geliştirilmesini kapsıyor” şeklinde konuştu.

Diğer Haberler