Brüksel: AB Zirvesi sırasında Cinderes’te Newroz ateşi yakan dört Kürdün katledilmesi kınandı

Brüksel: AB Zirvesi sırasında Cinderes'te Newroz ateşi yakan dört Kürdün katledilmesi kınandı

Avrupa Birliği zirvesi sırasında Rojava’nın Efrin kentine bağlı Cindires ilçesinde 4 Kürt’ün Newroz günü katledilmesi protesto edildi. Brüksel’deki AB genel merkezi önünde toplanan Kürtler, Türkiye’ye yakın Suriyeli muhalif grupların Efrin’den çıkarılması için baskı yapılması çağrısında bulundu.

Belçika’nın başkenti Brüksel, Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin liderlerini ağırladı. Dün başlayan ve bugün de devam eden zirveye 27 ülkenin devlet veya hükümet başkanları katıldı.

Fransa, Hollanda, Almanya, Belçika ve diğer bazı ülkelerdeki Kürtler, Avrupa Konseyi önünde Kürdistan bayrakları ve ellerinde dövizlerle Cindires’te 4 Kürt’ün katledilmesini protesto etti ve Suriyeli silahlı muhalif gruplar aleyhinde sloganlar attı.

Rûdaw muhabiri Ala Şali’ye konuşan Efrinli Muhammed Habo “Türkiye’nin Efrin işgalini kınamak ve katliamı Avrupa Birliği’ne ve ülkelerine Türkiye’ye Rojava’da özelde de Efrin’den askerlerini geri çekmesi için baskı yapmaları talebiyle buradayız” dedi.

Cihan isimli gösterici ise, “Cindires’teki kadınların ve şehit annelerinin seslerini Avrupa Parlamentosu’na iletmek için buradayım. Artık böyle devam edemeyiz” dedi.

Muhammed Habo, göstericilerin AB Dış Politika Sorumlusu Joseph Borrell ve AB Komisyonu’na bir mektup göndereceğini söyledi.

Rudaw’a konuşan başka bir gösterici de, “Avrupa Birliği’ne Efrin’i koruması için çağrıda bulunuyoruz” dedi.

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) bu suçla ilgili Perşembe günü yayınladığı bir raporda, Türkiye ve ona yakın silahlı grupların son beş yılda insan hakları ihlallerine karıştığını doğruladı.

HRW Genel Direktörü Yardımcısı Adem Kugl “Bu cinayetler, Türk kuvvetleri ve destekledikleri silahlı gruplar tarafından beş yıldır çözülemeyen insan hakları ihlallerinin ardından geliyor. Türkiye kontrolü altındaki bölgelerde hak ihallelerin önüne geçemiyor, dolayısıyla bu ihallelerden sorumludur” dedi.

Kugl, “Türkiye ve Türkiye destekli Suriye Milli Ordusu, Suriye’nin kuzeyindeki Efrin’de sivilleri korumada sürekli olarak başarısız oldu” dedi.

20 Mart’ta Suriyeli Ceyş El Şarkiye üyeleri, Newroz akşamı ateş yakan bir ailenin üzerine ateş açtı ve aynı aileden 4 kişiyi  öldürdü.

Olay Kürdistan Bölgesi Yönetimi başta olmak üzere Kürtlerin tepkisine yol açtı.

Efrin askeri polisi, tamamı Deyrezor nüfusuna kayıtlı ve Cindires’te bir kampta yaşayan üç kişiyi saldırının faili olarak tutukladı.

Newroz günü Cindires’te 4 Kürt’ün ölümünden sorumlu olan Ceyş El Şarkiye grubu, Türkiye destekli Suriye silahlı muhalefetinin bileşenlerinden biri.

2018’de Türk Sillahlı Kuvvetleri ve Türkiye destekli Suriye silahlı grupları Efrin’e yönelik “Zeytin Dalı Harekatı” ismiyle bir operasyon başlattı. Efrin’de binlerce Kürt aile Rojava, Suriye Kürdistan Bölgesi’ne göç etti. 150 binin üzerinde Efrinlinin göç ettiği tahmin ediliyor. Operasyon ardından Efrin ile köylerine bölgenin dışından Araplar yerleştirildi. Çok sayıda insani yardım kuruluşu, Türkiye’yi ve silahlı grupları bölgenin demografisini sistematik olarak değiştirmeye çalışmakla suçluyor.

Diğer Haberler