Türkiye nar ekşili sosları yurt içinde yasakladı: Ürünler nereye gidecek?

Türkiye nar ekşili sosları yurt içinde yasakladı: Ürünler nereye gidecek?

 Türkiye’de nar ekşisi izlenimi veren nar aromalı sos, nar sosu, narlı sos, nar ekşili sos, nar aromalı şurup ve nar ekşili şurup gibi ürünler Türkiye içinde satılamayacak. Yüksek kanser riski taşıdığı için Türkiye içinde satışı yasaklanan ürünlerin nereye gideceği ise tartışma konusu. Çünkü ürünün üretimi değil bir yıl sonra Türkiye içinde satışı yasaklanıyor.

Türkiye Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan “Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Buna göre, nar ekşisine, nar, nar suyu, nar suyu konsantresi ve su dışında başka bir gıda bileşeni eklenemeyecek.

Nar ekşisi izlenimi veren nar aromalı sos, nar sosu, narlı sos, nar ekşili sos, nar aromalı şurup ve nar ekşili şurup gibi isimlerle nar ekşisi benzeri ürünler Türkiye’de piyasaya arz edilemeyecek.

Bu kapsamda iç piyasda arzına izin verilmeyen ürünler, 30 Haziran 2024’ten sonra piyasada bulundurulamayacak.

Ürünlerin nereye gideceği ise tartışılıyor. Çünkü Türkiye’nin sağlığa zararlı olarak tescillenen ürünleri başta Kürdistan Bölgesi olmak üzere başka ülkelere ihraç ettiği biliniyor. Özellik de Avrupa’nın yasaklı kimyasal madde tespit ederek geri gönderdiği dometes vb sebzelerin çoğu Kürdistan Bölgesine gönderiliyor.

Diğer Haberler