20 Ocak 2018’de Türk Silhalı Kuvvetleri (TSK) ile Özgür Suriye Ordusu’na bağlı güçler Rojava’nın Afrin kentine yönelik “Zeytin Dalı Operasyonu” düzenledi.
Binyıllardır bölgede yaşayan sivil Efrinli Kürt halkı yaşadığı toprakları terk etmek zorunda kaldı. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’nin (SOHR) verilerine göre, 18 Mart 2018 günü 350 bin sivil Efrin’i bıraktı.
İşgalden bu yana geçen süre içinde ise binlerce aile, işgalcilerin zulmünden dolayı topraklarını terk ediyor, yerlerine ise Guta, Deraa, İdlib ve benzeri bölgelerden getirilen kişiler yerleştiriliyor. Sadece saldırı esnasında değil, işgalden sonra da bölgeden zorunlu göçler devam etti.
Öte yandan Efrin’deki yerleşim yerleri ve meydanların isimlerini Türkçeleştirdi. Kentte her kurum ve okul binasına Türk bayrakları astı. Newroz Meydanı’nın ismi Selahaddin meydanı, Wetenî Meydanı’nın isim ise 18 Mart meydanı olarak değiştirildi. Efrin’in sembol meydanlarından Demirci Kawa Meydanı’nın ismi ise “zeytin dalı” ile değiştirildi.
Efrin’deki köylere, mahallelere işgali sembol eden Türkçe isimler verildi. Okullarda Kürtçe eğitim yasaklanırken, Türkçe zorunlu dil haline getirildi. İmam hatip okulları açıldı. Çocukların önlüklerine Türk bayrağı arması takıldı. Êzdîlere ve Alevilere ait kutsal yerleri ve türbeler de harabeye çevrildi.
Demografik yapısı 5 yıllık süreçte tamamen değiştirilen Efrin’e Suriye’nin değişik bölgelerinden getirilen on binlerce Arap ve Türkmen yerleştirildi. Operasyon öncesi nüfus oranı yüzde 92 olan Kürtlerin Efrin’deki oranı yüzde 35’lere geriledi.
PKK Efrin’i anlaşarak mı bıraktı ?
PKK yöneticilerinden MuratKarayılan, kendi yayın organları Denge Welat Radyosu’na yaptığı açıklamada: “Türkiye ve Rusya arasında stratejik bir ittifak yapılmıştır. Afrin’deki direnişi durdurmak için bir heyet olarak İmralı’ya gitmişler” dedi.
Öcalan’a baskı yapıldığını iddia eden Karayılan, bununla birlikte bu talebin Öcalan tarafından reddedildiğini de ifade etmiş. Bu durumun çok önemli olduğunu belirten Karayılan, konuyla ilgili olarak “Örgütümüz bu konuda geniş ve resmi bir açıklama yapacak, çünkü bu durum çok önemlidir” dedi.
PKK daha sonra bu sözlerin arkasında durmadı. Hala da PKK’nin Türklerin Zafer Günü dediği 18 Mart Çanakkale tarihinde Efrin’I bırakarak Türklerin moral kaynağı haline gelmesinin bir açıklaması yapılmadı.
PKK’nin yıllardır kapalı kapılar ardında yaptığı anlaşmalar büyük felaketlere sebep oluyor. Efrin’de bu felaketlerden biri olarak Kürdistan tarihinde yerini aldı.