Jina  Emini’nin ailesinin avukatına “rejim karşıtı propaganda yapmak” iddiası ile dava açıldı

Jina  Emini’nin ailesinin avukatına “rejim karşıtı propaganda yapmak” iddiası ile dava açıldı

17 Eylül günü Tahran’da Ahlak Polisi tarafından katledilen Kürt kadın Jina Amini’nin ailesinin avukatı Salih Nîkbext hakkında soruşturma açıldı. “Rejim karşıtı propaganda” yapmak iddiası ile açılan soruşturmaya ifade vermek üzere  Nîkbext Tahran’daki Devrim Soruşturma Mahkemesi’nin 2 nolu şubesine çağrıldı.

Kürdistan insan Hakları Ağı’nın yayınladığı raporda Salih  Nîkbext’in soruşturma kapsamında göz altına alındığı fakat kefalet ile serbest bırakıldığı belirtildi.  Soruşturmanın ise Nîkbext’ın bazı yabancı medyaya verdiği röportajlar ve nedeni ile soruşturmanın başladığı belirtildi. Jina Amini’ni hakkında İran devleti tarafından açıklamada ölümün darp değil geçmiş sağlık sorunları nedeni ile gerçekleştiği belirtilmişti. Amini ailesi ve avukatları doktor raporları bu iddiaları çürütmüştü. Nîkbext o dönem yaptığı açıklamada Jina Amini’nin göz altına alındıktan iki saat sonra hastaneye kaldırıldığı ve yaşam fonksiyonlarının yüzde 95’ini yitirdiğinin tespit edildiğini belgelemişti.

Kürdistan insan Hakları ağının hazırladığı raporda ayrıca Nîkbext’ın daha öncede pek çok siyasi tutuklunun dosyasına baktığı da belirtildi.

Diğer Haberler