John Bolton: “Kürdistan’ın bağımsızlığı ABD’nin de çıkarınadır, ancak”

John Bolton: "Kürdistan'ın bağımsızlığı ABD'nin de çıkarınadır, ancak"

ABD eski Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, “Kürdistan’ın bağımsızlığı ABD’nin çıkarınadır” dedi. Ancak Bolton, ABD Dışişleri Bakanlığı diplomatlarının yüzde 99’uun bağımsız bir Kürdistan devletine karşı olduklarını vurguladı.

ABD’de “Kürtlerin yakın dostu” olarak bilinen Bolton, Beyaz Saray yönetimde ulusal güvenlik danışmanıyken “Kürt meselesi” konusunda dönemin Başkanı Trump’a karşı çıkmasıyla biliniyor.

Rûdaw Washington muhabiri Diyar Kurde’ye konuşan John Bolton, 2024’te ABD’de yapılacak olan başkanlık seçimleri, Ukrayna’daki savaş, ABD’nin bölge ve Kürt politikası hakkında sorulara yanıt verdi.

“Stratejik tehditler Çin, Rusya ve İran”

Başkanlık seçimlerinde aday olup olmama konusunu hala düşündüğünü belirten Bolton, “2016’da bu konuyu çok ciddi düşündüm. 2024 seçimlerinin başta milli güvenlik boyutu olmak üzere tüm boyutlarıyla değerlendirilmesinin önemli olduğunu düşünüyorum” dedi.

Bolton, “Sadece Trump’a karşı durmak için başkanlığa aday olmayacağım, seçimi kazanacağım” diye ekledi.

ABD için Çin ve Rusya’nın birer “stratejik tehdit” olduğunu vurgulayan Bolton, “Ancak uranyum zenginleştirme tehditleri, biyolojik ve kimyasal silahlara sahip olma, uluslararası terörizm tehdidi şu anda sahip olduğumuz endişeler. Bölgede terörizm tehditleri, nükleer silah ve kitle imha silahları edinme arzusu gibi İran’dan gelen tehditler de var. Bu nedenle Orta Doğu’da barış ve istikrar için bir yol bulmak ABD için öncelik olmalı” ifadesini kullandı.

“ABD’nin İran politikası hükümetin değişmesi yönünde olmalı”

Başkan Joe Biden’in Çin politikasını “yeterince güçlü” görmediğini kaydeden Bolton, Rusya’yı caydırmak için de Washington yönetiminin daha iyi bir politikaya sahip olması gerektiğini savundu.

“Bence Biden yönetimi İran konusunda Obama yönetiminin yaptığını tekrarlıyor” diyen John Bolton, iki yıldır 2015’teki nükleer anlaşmaya geri dönmek İran’a tavizler verildiğini söyledi.

Bolton İran için, “Bu rejim kaldığı sürece bölgenin en büyük sorunu olmaya devam edecektir” dedi ve “Bence ABD’nin İran politikası hükümetin değişmesi yönünde olmalı” görüşünü savundu.

“Erdoğan ikinci turda kazanır”

Mayıs ayında Türkiye’de yapılacak seçimlere de değinen Bolton, “Erdoğan’ın çoğunluğu kazanacağını düşünüyorum. Ancak birinci turda değil, ikinci turda kazanır” değerlendirmesinde bulundu.

“Bağımsız bir Kürdistan’ın ABD’nin çıkarına olduğunu düşünüyorum” diyen Bolton, “Sınırlarının ne olacağını bilmek zor ama Irak devletinin başarısız olduğunu düşünüyorum. Bence Irak’ın Kürt bölgeleri bağımsız bir ülkenin temeli olabilir. Irak’ın diğer bölgelerinin farklı bir şekilde yeniden düzenlenmesi gerektiğini düşünüyorum ki bu karmaşık bir durum” ifadelerini kullandı.

“ABD’li diplomatlar bağımsız Kürdistan’a karşı”

2017’deki Bağımsızlık Referandumunu desteklediğini anlatan John Bolton, ABD Dışişleri Bakanlığı diplomatlarının yüzde 99’unun “bağımsız bir Kürdistan devletine karşı” olduklarını söyledi.

John Bolton, Kürt sorununun Türkiye’de de en önemli sorunlardan biri olduğunu belirterek, “Bunun Türkiye’deki Kürtlerin Türk vatandaşlarıyla konuşması gereken bir konu olduğunu düşünüyorum” dedi.

Kaynak: Rudaw

Diğer Haberler