Prof. Dr. Ahmed Ercan deprem beklemediği illeri açıkladı: Kuzey Kürdistan’da durum ne?

Prof. Dr. Ahmed Ercan deprem beklemediği illeri açıkladı: Kuzey Kürdistan'da durum ne?

Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan deprem beklemediği yerleri açıkladı.  Açıkladığı iller arasında Kuzey Kürdistan illeri dikkat çekti. Diyarbakır, Mardin, Siirt, Şırnak ve Batman depremsiz olarak değerlendirildi, Bingöl için “Türkiye’nin en çok sarsılır ilidir” dedi. Ercan’ın öngörüleri şöyle:

Diyarbakır

“Diyarbakır deprem bakımından az çekincelidir. Bugüne kadar gördüğü en büyük deprem 1934’de M6,2’dir. Ancak Arap Kalkanı ucundaki Lice 1975’de M6,9 üretmiştir. Öteki ilçeler depremsizdir. Diyarbakır’da deprem beklemiyorum.

Batman

Batman Arap Kalkanı güneyindedir. Deprem güvencelidir. Hiç depremi yoktur. Sıkıntı yok.

Antep

Gaziantep ilinde deprem üreten yerler; MÖ131’de M5,7, MS128’de M6,4 ile Nurdağı’dır.O yıldan beri M7,7’lik bir deprem üretimi olmamıştır. Gaziantep içi ile ilçeleri 3.derece deprem çekinceli olsa da, DAK, ÖDK ile BBK’nın (Bitlis Bindirme Kuşağı) ürettiği sarsım dalgaları etkiler.

İçel-Mersin

İçel ili, Ecemiş ile Karaisalı kırıkları etkisindedir. Mersin, MS 534’de 6,4, MS 1532’de M5,7’i sınamıştır. İlçeleri 4.derece çekincelidir.

Adana

Adana’da DAK, ÖDK, KDBK’da (Kıbrıs dalma batma kuşağında) olacak depremler özellikle tarım alanları ile deniz kıyısındaki dikintileri göçertebilir.

Bitlis

Bitlis ili ilçeleriyle 1.der. sarsım bölgesidir. Kavakbaşı, KAK, VAN, BBK (Bitlis Bindirme Kuşağı) depremlerinden etkilenir. Ahlat ile Tatvan, Bitlis içi M6,4’e kadar sarsıntıları çok uzun aralarla üretir. Dağlık kesimlerdeki yapılar güvenlidir.

Urfa

Urfa Bozova ile Harran Kırıkları, ayrıca DAK ile ÖDK etkisindedir. Başkent odaklı M6,4’e kadar depremler 500 ile 1000 yılda bir olur. Tüm ilçeleriyle 3 ile 4. Derece deprem bölgesinde olup çok güvenlidir.

Siirt ve Şırnak

Siirt ile Şırnak illeri BBK (Bitlis Bindirme Kuşağı) etkisindedir. Hakkari ve Van’daki depremlerle sarsılır. En büyük depremi Pervari’de 1884’de M6,1’dir. Güvenlidir.

Bingöl

Bingöl 1.derece deprem bölgesidir. Karakoçan, KAK, DAK, BBK etkisindedir. Karlıova 20-30 yılda bir M5,5 ile M7,2 arası deprem üretebilir. Başken’t M6,9’a Yeşilbaşak M6,0’a dek sarsıntı üretebilir. KAK ile DAK’ın kavşağında olduğundan Türkiye’nin en çok sarsılır ilidir.

Muş

Muş ili, Süphan, Malazgirt, BBK, KAK, DAK etkisinde M6,9’a dek sarsıntı üretir. Başkenti güvenlidir. Malazgirt, Varto, Bulanık M6,9’a gebedir. 25 ile 60 yılda bir depreşir. Tarım alanlarında yapılaşmadan kaçın.

Kilis

Kilis içi en çok M5,2 üretir. İl, ÖDK, KAK, KDBK, BBK etkisinde sarsılan 3.derece güvenli bir deprem bölgesi içinde yer alır. Ovalardan kaçının.

Mardin

Mardin, Karacadağ kırığının etkisindendir. DAK, ÖDK, BBK etkisinde sarsılan il, Türkiye’nin sarsım bakımından en güvenli illerinden biridir.

Osmaniye

Osmaniye ili, DAK, ÖDK ile KDBK etkisi altında 1. Derece deprem kuşağıda olmasına karşın, Bahçe ile Osmaniye odaklı ürettiği en büyük deprem M5,8’i geçmez. Saydığım süreksizlerin ürettikleri depremlerin etkisinde sarsılır. Düzlük, tarım alanlarında yapılaşmaması gerekir.”

Diğer Haberler