Bugün Türkiye içişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından yapılan bir açıklama ile HPG’nin üst düzey yöneticilerinden Leyla Amed kod adlı Hamdiye Yalçınkaya’nın hayatını kaybettiği bildirildi. Soylu açıklama da “Türkiye’deki en üst düzey terörist olan; Sözde Botan Saha Sorumlusu Kırmızı Kategorideki Leyla Amed” dedi.
Leyla Amed’in de içinde olduğu 7 kişilik gurubun 22 Ocak günü, Şırnak’a bağlı Besta -Bestler bölgesinde hayatını kaybettiği bildirildi. Açıklamaya göre 7 Mart günü başlayan Eren Abluka Sonbahar -kış operasyonunda ise cenazelerin bulunduğu bildiriliyor.
Açıklamaya göre cenazelerin Besta’nın iç bölgesi olan Gire Sinober hattında bulunmuş.
PKK kaynakları şu ana değin konuya dönük açıklama yapmadı.
Leyla Amed kimdir?
En üst düzey yetkili olarak tanıtılan Leyla Amed 1982 Amed-Bismil doğumlu. 1993 yılında PKK’ye katılmış. Leyla Amed’in uzun yıllar Botan alanında kaldığı belirtiliyor. 2006 yılından itibaren kadın yönetimlerine giren Amed daha sonra daha ileri düzeyde görevler almış. HPG’nin en üst düzeyde ki 11 kişilik Komuta Konseyi içinde yer aldığı belirtiliyor. Ayrıca Amed’in PKK Merkez Komite üyesi, PAJK Yürütme Konseyi vb görevlerinin de olduğu belirtiliyor.
Delal Amed kod adlı Hülya Eroğlu’nun 15 Kasım 2017 yılında yine Besta’da hayatını kaybetmesi ardından PKK’nin Kuzey Kürdistan’da yaşadığı kadın kadrolar içindeki en büyük kaybın Leyla Amed olduğu da gelen bilgiler arasında.
Leyla Amed’in özellikle savaş konusunda tecrübeli ve birikimli bir isim olduğu belirtiliyor. Kadın yapısı içindeki en tecrübeli ve Botan alanını en iyi bilen kişi ise Leyla Amed.
PKK’ye yakın kaynaklar Leyla Amed’in 2019 yılından bu yana Botan’da küçük bir gurupla kaldığını ve eylem yapmadan sadece kendilerini hayatta tutmaya odaklı olduklarını belirtiyorlar. Ayrıca PKK kaynakları Leyla Amed’in ardından PKK’nin artık Besta bölgesine yönetici göndermesinin çok zor olduğu da aynı kaynakların görüşü.
Besta neden önemli?
Besta Bölgesi 1982’li yıllardan bu yana PKK’nin temel üslenme alanı olarak kullanılmış. PKK’ye ilk kitlesel katılmaların olduğu Omyanus köyü de bu alanda. 1990 yılında PKK tarafından “kurtarılmış alan” olarak ilan edilmiş, koyu ormanlık bir bölge. Besta uzun yıllar PKK’nin geri cephesi gibi kullanılmış, hastane, okul, terzihane gibi birçok sabit kurum da yer almış.
Bu stratejik bölge 2015 yılından sonra neredeyse PKK’nin hiç tutunmadığı bir bölge haline geldi. Artık sadece kışın 8-10 kişilik gurupların yer altı sığınağında kaldığı, yazın 2-4 kişilik birimlerin gezdiği bir bölge. Askeri eylem ise hiç yapılmıyor. 44 yıl önce PKK’nin savaş başlamak için 3-4 kişilik birimlerle gezdiği Besta’da PKK bu kez büyük yenilgi ile yine 3-4 kişi kalabiliyor.
PKK sürekli olarak savaşta kazandığı zaferden söz etse de Kuzey Kürdistan’da PKK gerillaları 2015 yılından bu yana tükenme noktasına geldi. Birçok eyalet artık boş durumda.