Bugün, Güney Kürdistan halkının, İşgalci Baas rejiminin zulmüne karşı ayaklanmasının (Raperin) 32’nci yıldönümü.
Kürdistan halkının onlarca yıllık direnişi sonrası, meşru haklarını elde etmek, topraklarını işgalcilerden kurtarmak, zulmü, Enfal ve kimyasal saldırıları reddetmek, Kürdistan’ın kimliği ve coğrafyasının değiştirilmesine karşı çıkmak için Güney Kürdistan halkı 5 Mart 1991’de Raperin’in (ayaklanma) ilk kıvılcımını Ranye kentinde yaktı.
Mart ayı Kürtler için çeşitli olaylarla doldu ancak 5 Mart’tan 21 Mart’a kadarki sürenin Güney Kürdistan halkı için özel bir önemi var. Çünkü 1991 yılının Mart ayında halk, Baas rejiminin yıllardır süren insanlık dışı uygulamalarına son vermek için ayaklandı.
Raperin’den önce Güney Kürdistan’daki tarafların koalisyonu, Kürdistani Cephe’de halkı ayağa kaldırarak, kısa bir süre için birçok kasaba ve kentin kurtarılmasını sağladı.
Tarihler 5 Mart 1991’i gösterdiğinde ise Raperin’in yol haritası uygulamaya konuldu ve halk, Peşmerge’nin desteğiyle Ranye ve çevresini kurtardı, Baas rejiminin tüm resmi ve askeri kurumlarını ele geçirdi. Bu durum, Kürdistan’ın diğer bölgelerinde de halkı ve Peşmerge’yi harekete geçirdi.
Raperin; Kürdistani Cephe içindeki partiler ile Kürdistan halkının işbirliği ve yardımlaşmasının ürünü, Kürdistan ulusal kurtuluş mücadelesinde bir dönüm noktasıydı ki Kürdistan Bölgesi statüsünün kurulmasını sağladı.
Raperin’in kronolojisi
Güney Kürdistan halkı 29 yıl önce, 5 Mart 1991’de Süleymaniye’ye bağlı Raniye ilçesinde Saddam Hüseyin liderliğindeki Baas rejimine karşı büyük bir ayaklanma başlattı.
Raperin’in ilk günü Ranye ilçesi ve Çwarkurna, Bıtwen Ovası, Haciawa ve Serkepkan bölgeleri kurtarıldı.
Ertesi gün (6 Mart), Süleymaniye’ye bağlı Bazyan ve Pışder Ovası bölgeleri Saddam’ın askerlerinden temizlendi.
7 Mart günü Süleymaniye halkı ayaklanarak, sabaha karşı Emniyet Müdürlüğü ve Selam Karakolu’nu ele geçirdi.
Raperin, üçüncü gününde, Çemçemal, Halepçe, Arbat, Zerayan ve Piramagrun’a sıçradı.
Aynı gün içinde Süleymaniye – Kerkük anayolu peşmergelerin kontrolüne geçti.
9 Mart’ta Koye (Köysancak) Şeklawa ve Basımra ilçelerinde halk ayaklandı.
Erbil’e bağlı Soran ilçesi, Haci Omeran, Mergesor, Çoman, Spılk, Helifan, Herir, Batas, Mesif, Taktak, Ağcalar ve Karahencir halkı da rejime karşı bayrak kaldırdı.
11 Mart günü Erbil halkı ayaklandı ve aynı gün içinde Kesnezan, Bınaslawa, Daratu, Kuştepe, Şawes, Birzin, Malaomer, Cedide, Topzawa, Kewrgosk, Bahırke ve Berhuştır bölgelerinden rejim güçleri çıkartıldı.
Hanekin ve Celavla ilçelerinin yanısıra Musul’a bağlı Mahmur ve Duhok’a bağlı Akre, Bıcil, Surçi bölgeleri, Berderaş, Cinarte, Zırebar ve Şeyhan bölgeleri kurtarıldı.
13 Mart’ta Zaho, Slevan, ayaklanırken, Kerkük’e bağlı Perde nahiyesi, Germiyan’da ise Kelar ve Cebara bölgeleri rejimden alındı.
Duhok halkı 14 Mart ayaklanarak, Zaweta, Sersing, Deraluk, Şiladze, Amediye ve Bamerne bölgelerinde kontrolü sağladı.
15 Mart’ta Sêmel halkı, 16 Mart’ta Serbaşah, Karaçuh ve Mahmur, 18 Mart’ta Perde ve etrafı, 19 Mart’ta Kerkük bölgesi Baas’tan arındırıldı.
Kerkük halkı 20 Mart’ta ayaklanarak kent merkezinden işgalci Saddam rejimini attı.
21 Mart’ta Kerkük’te özgürlük ateşi yani Newroz ateşi yakıldı.