Federal Dürüstlük Komisyonu: Mustafa Kazımi hükümetinden dört üst düzey yetkili hakkında tutuklama kararı verdiğini söyledi

Federal Dürüstlük Komisyonu: Mustafa Kazımi hükümetinden dört üst düzey yetkili hakkında tutuklama kararı verdiğini söyledi

Irak’ta mahkeme, kamu fonlarının boşaltılmasıyla ilgili soruşturma kapsamında, aralarında eski maliye bakanının da bulunduğu dört eski üst düzey yetkili hakkında tutuklama kararı verdi.

Federal Dürüstlük Komisyonu’ndan geç saatlerde yapılan açıklamada, Bağdat’taki bir mahkemenin eski başbakan Mustafa Kazımi hükümetinden dört üst düzey yetkili hakkında tutuklama kararı verdiğini söyledi. Bunlar, Maliye eski Bakanı Ali Allavi, Kazımi’nin siyasi danışmanı Müşhik Abbas, özel sekreteri Ahmed Nacati ve ofisinin başkanı Raed Juhi olarak açıklandı.

Adının açıklanmaması koşuluyla AFP’ye konuşan bir yetkili, haklarında tutuklama kararı verilen dört kişinin de halen Irak dışında yaşadığını söyledi.

Eski yetkililerin, “vergi teminatı meblağlarının zimmete geçirilmesini kolaylaştırmakla” suçlandığı belirtiliyor.

Irak Maliye Bakanlığı tarafından Ekim ayında yapılan bir soruşturmada, Ağustos ortasında istifa eden Allavi’nin görev süresi boyunca Eylül 2021 ile Ağustos 2022 arasında Bağdat’taki Rafidain Bank’taki Genel Vergi Komisyonu hesabından 2,5 milyar dolarlık vergi fonunun çalındığı ortaya çıktı.

Ekim ayında Başbakan Muhammed Şiya el Sudani, zimmete geçirilen paradan yüz milyonlarca doların geri alındığını duyurdu ve şu taahhütte bulundu: “İlgili taraflar, soruşturma tamamlandıktan sonra açıklanacak.”

 

Diğer Haberler