Erbil Valiliği yaptığı açıklamada, kentte varolan iş yerlerine tabelalarını Kürtçeleştirmeleri için 1 aylık mühlet tanıdıklarını belirtti.
Konuya ilişkin 25 Şubat’ta basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Erbil Valisi Umêd Xoşnaw şunları söyledi: “Erbil’de ulusal bir kampanya başlattık ve bu temelde ticari iş yerlerindeki tabelaların Kürtçeleştirilmesi kararı aldık.”
Xoşnaw şöyle devam etti: “Bütün iş yerleri 1 Nisan 2023’e kadar tabelalarını Kürtçeye çevirmek zorundalar. Bu karara uymayanlar hakkında yasal işlem başlatacağız.”
Erbil Valisi açıklamasının devamında, bütün basın – yayım kuruluşlarının Kürtçe diline önem veren programlar yapması gerektiğini ifade etti.
Restorantlar ve turistik yerlerdeki tabelalar içinde açıklama yapan Xoşnaw: “Restorantlar ve turistik yerlerde yemek satanlar mutlaka menülerini Kürtçeye çevirmek zorundalar. Şayet buna uymazlarsa gerekli hukukü işlemlere maruz kalacaklardır” dedi.
Kürdistan Bölgesi Başbakanı Mesrur Barzani 21.02.2023 “Dünya Anadil Günü’nde” 2 önemli karar çıkartmıştı ve buna göre Kürtçe dilini koruyan, geliştiren adımlar atılmasını istemişti.
Buna göre, birinci karar: “Kürdistan Bölgesi’nde yaşayan, çalışan yabancı insanların Kürtçe kurs görebilmeleri için Yüksek Öğrenim ve Eğitim Bakanlıkları gerekli altyapıyı hazırlamalıdırlar.”
İkinci karar: “Irak kanunlarının 2014 tarihli 6’ıncı maddesine göre, Kürdistan Bölgesi’nin resmi dili olan Kürtçe’nin korunması, güçlendirilmesi için bütün işyerlerinde bulunan tabelaların Kürtçeleştirilmesi zorunluluğu.”
Ayrıca alınan kararlara göre, oteller, turistik yerlerdeki restorantlarda yemek menülerinde diğer dillerin yanısıra mutlaka Kürtçe olmak zorunda.