AB Sığınma Ajansı: Türkiye 55 bin sabaşvuruyla 3. sırada yer alıyor

AB Sığınma Ajansı: Türkiye 55 bin sabaşvuruyla 3. sırada yer alıyor

Avrupa Birliği (AB) ülkelerine iltica talebinde Türkiye 55 bini bulan başvuruyla Suriye ve Afganistan’ın ardından 3. sırada yer aldı.

AB Sığınma Ajansı, üye ülkelerle birlikte Norveç ve İsveç’e 2022’de 966 bin iltica talebi yapıldığını ve bunun da bir önceki yıla oranla yüzde 50 artışa denk geldiğini bildirdi.

Bu rakama AB ülkeleri tarafından Rusya’nın işgalinin ardından kendilerine geçici korunma hakkı tanınan 4 milyon Ukraynalı sığınmacı dahil değil.

AB Sığınma Ajansı, yeni tip coronavirüs (Covid-19) salgını sırasında getirilen yolculuk kısıtlamalarının kaldırılmasını, dünyanın farklı bölgelerindeki çatışmaların ve gıda güvensizliğinin artmasını son artışa gerekçe olarak gösterdi.

Sığınmacı başvurusu yapanların önemli bir kısmını AB ülkelerine turist vizesiyle hava yoluyla geldiği belirtilirken, yasa dışı gelenlerin önemli bir kısmının ise deniz yoluyla Akdeniz’den ve Balkan ülkelerinden kara yoluyla birlik ülkelerine gelenlerin oluşturduğu bildirildi.

Yaklaşık 130 binin üzerindeki iltica talebiyle Suriyeliler, sığınma başvurularında ilk sırada yer alırken 129 bin ile Afgan vatandaşları ikinci sırada yer alıyor.

Türkiye ise 55 bin başvuruyla 3. sırada yer alıyor. Venezula 51 bin ile 4. sırada, Kolombiya vatandaşları ise 43 binle 5. sırada geliyor.

AB Sığınma Ajansı, “artan enflasyon ve demokratik alanda gerilemenin Türkiye’den gelen başvurularda etkili olduğu” saptamasında bulundu.

AB Sığınma Ajansı, hangi AB ülkesinin ne kadar mülteci başvurusu kabul ettiğini konusunda bilgi paylaşmadı.

Bununla birlikte, Associated Press’in (AP) ulaştığı kurum içi bir rapora göre, bu sıralamada Almanya, Fransa, İspanya, Avusturya ve İtalya ilk beş sıra içinde yer alıyor.

AB’ye 2021’de 600 binden fazla sığınma başvurusu gelirken bunlar içinde yüzde 40’na mülteci statüsü tanınmıştı. (Kaynak: euronews, AP, AFP)

Diğer Haberler