Başbakan Mesrur Barzani’den ‘ana dili’ için devrim niteliğinde 2 kararname

Başbakan Mesrur Barzani'den ‘ana dili’ için devrim niteliğinde 2 kararname

Başbakan Mesrur Barzani, Kürdistan Bölgesi’nde yaşayan yabancıların Kürtçe öğrenmesi için eğitim programlarının hazırlanmasının yanı sıra resmi veya özel tüm kurum ve kuruluşlarda Kürtçenin yaygınlaştırılması amacıyla iki kararname yayımladı.

21 Şubat Dünya Ana Dili münasebetiyle ana dilinin kullanılıp yaygınlaşması için tüm bakanlıklara “Kürtçeye Önem Verilmesi” başlığıyla iki kararname gönderen Başbakan Barzani, ana dili olarak Kürtçeye daha fazla önem verilmesini talep etti.

Birinci kararnamede, çalışmak amacıyla Kürdistan Bölgesi’nde ikamet eden yabancı uyruklu vatandaşlar için eğitim kurumları ve uzmanlarla iş birliği içerisinde “uygun bir Kürtçe öğrenme programının hazırlanmasına” karar verildiği ifade edildi.

İkinci kararnamede ise “Kürtçenin Kürdistan Bölgesi’nde ana dili olarak korunması için resmi veya sivil tüm kurum ve kuruluşlarının yanı sıra yabancı ülke ofisleri, temsilcilikleri ve konsoloslukları ile özel sektöre ait firmalarda Kürtçe tabelaların yazılması için gerekli tedbirlerin alınması” talep edildi.

Ayrıca ikinci kararnamede, “Oteller, turistik mekanlar ve restoranlarda Kürtçeye önem verilmeli; buralarda Kürtçe menü, rehber ve yönlendirmeler de olmalıdır” denildi.

Diğer Haberler