Neçirvan Barzani: Kürdistan Bölgesi uluslararası camiada özel bir yere sahip

Neçirvan Barzani:Kürdistan halkı, tüm bileşen, güç ve siyasileriyle, Raperin’in başarısından ders çıkarmalı

KDP ile KYB arasındaki sorunlara ilişkin açıklamalarda bulunan Neçirvan Barzani, siyasi partilerin halkın çıkarlarına öncelik vermesi gerektiğini ifade ederek “Bu ülke ve bu millet baki kalacaktır” dedi. Barzani, Erbil ile Bağdat arasındaki sorunlar için de, “Çözümden başka şansımız yok” diyerek bu konuda tüm taraflara düşen sorumluluklar olduğunu hatırlattı.

Savunma ve güvenlik alanında önemli platformlardan biri olan Münih Güvenlik Konferansı’na (MSC 2023) katılan Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani, konferans kapsamında gerçekleştirdiği ikili görüşmeler ve gündemdeki konulara ilişkin gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Barzani,  Münih Güvenlik Konferansı ve Davos Zirvesi gibi toplantıların Kürdistan Bölgesi’nin uluslararası toplumdaki ortakları ile aynı anda görüşme ve görüşlerini iletme fırsatı sağladığını belirtti.

“Kürdistan Bölgesi’nin uluslararası camiada özel bir yere sahip”

Konferansta birçok önemli görüşme gerçekleştirdiklerini belirten Neçirvan Barzani, uluslararası toplumun Erbil ile Bağdat arasındaki sorunlarının çözümü noktasında istekli olduğunu ve Irak’ta istikrarı savunduğunu kaydetti.

Neçirvan Barzani, “Bizler de Kürdistan Bölgesi’nin yeni Irak başbakanı ve hükümetini desteklediğini vurguladık. Kürdistan Bölgesi’nin Bağdat ile olan sorunlarını Irak anayasasına uygun ve anayasa çerçevesinde çözmek istediğini aktardık” dedi.

Gerçekleştirilen görüşmelerde heyetlerle kısa sürede yüz yüze konuşma fırsatı bulduklarını aktaran Barzani, “Gördüğüm şu ki Kürdistan Bölgesi’nin uluslararası camiada kendine has özel bir yeri var. Şu ana kadar da IŞİD’in tehdit olmaya devam ettiğine ve Irak’ın istikrarını bozmak için hala ciddi bir tehdit olabileceğine inanıyoruz. Bu da toplantılarımızda tartıştığımız bir diğer konuydu” ifadesini kullandı.

“Tüm heyetlerin Kürtlerin Bağdat’la olan tüm sorunlarını çözmek için birlik olmaları ve iç sorunlarını kendi aralarında çözmeleri gerektiği yönünde teşvikte bulunduklarını gördük” diyen Barzani, “Bağdat’la sorunlar olduğunu doğru, bunu inkar etmiyoruz ama bunlar çözülemeyecek kadar büyük sorunlar değil” diye konuştu.

“Güvenlik ve terör konusu hepimizin ortak sorunu”

Açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Başkan Neçirvan Barzani, IŞİD tehdidine ilişkin bir soru üzerine, “Güvenlik ve terör konusu hepimizin ortak sorunu. Kürdistan ve Irak’ta olduğu gibi Batı ülkelerinde de terör tehdidi var. Terör dehşeti Irak’ı ve Batılı ülkeleri de etkisi altına aldı; Birbirimizle işbirliğine hazır olduğumuzu ifade ettik. 2014’ten bu yana terörün yenilmesinde Peşmergelerimizin, güvenlik güçlerimizin ve halkımızın nasıl bir rol oynadığını ve Kürdistan Bölgesi’nin bu politikayı mutlaka sürdüreceğini kendilerine anlattık” değerlendirmesinde bulundu.

“Kürdistan Bölgesi seçimleri için tarih belirleyeceğim”

Münih’ten döndükten sonra seçimlere odaklanacaklarını aktaran Neçirvan Barzani, siyasi taraflarla “seçim” gündemli toplantılar yapacaklarını ifade etti.

Barzani, seçimlerin değişik gerekçelerle etrlenemesinin Kürdistan Bölgesi’nin meşruiyetinin sorgulanmasına yol açtığını kaydederek “Anayasa’ya göre, Kürdistan Bölgesi’nin başkanı olarak seçimler için tarih belirlemem gerekiyor. Dolayısıyla tüm siyasi partilerin bu konuyu ciddiye almalarını temenni ediyorum; Kürdistan Bölgesi Başkanı olarak, hukuki sorumluluğumu yerine getireceğim” dedi.

“Bu hükümet Kürtler ile Şii ve Sünni tarafların ortaklığı sonucu kuruldu”

Erbil ile Bağdat arasında yaşanan memur maaşları ve diğer sorunlar hakkında bir soruyu yanıtlayan Neçirvan Barzani, Münih’te Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani ile yaptıkları görüşmede bu sorunu bir an önce çözme konusunda anlaştıklarını vurguladı.

Bağdat ile sorunların çözümünden başka seçenek olmadığını belirten Barzani, “Bu hükümet Kürtler ile Şii ve Sünni tarafların ortaklığı sonucu kuruldu; Biz bir program üzerinde anlaştık, yazıp imzaladık, diğer taraflar bu anlaşmaya uymak istemiyorsa bizim bu hükümette Kürtler olarak kalmamızın bir anlamı da kalmaz. Yazdığımız anlaşmanın ve tüm sorunların çözümü olan yol haritasının uygulanmasını talep ettiğimizi anladıklarını sanıyorum. Önceki hükümetlerden farklı olarak, ilk kez tüm çözümleri tanımlayan yazılı bir anlaşmaya sahibiz. Hem başbakan hem de Şii ve Sünni taraflar ve Kürdistan’daki taraflar bu anlaşmayı uygulamayı taahhüt etmelidir. Ancak henüz bir şey söylemek için çok erken çünkü başbakan henüz dört ay önce göreve başladı. Biz sorunların diyalog yoluyla ve Irak anayasası çerçevesinde çözülmesini istiyoruz” ifadelerini kullandı.

“Tüm siyasi taraflar, birbirimizi kabul etmemiz gerektiğini bilmelidir”

Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) ile Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) arasında sorunlar olduğunu kabul eden Barzani, bu sorunların tümünün endişe yaratacak derecede büyük sorunlar olmadığını ifade etti.

Barzani, KDP ile KYB arasındaki sorunlara ilişkin, “Sorunları hafife almak veya her şeyin yolunda olduğunu söylemek istemiyorum çünkü öyle değil, sorunlar var ama ‘Bu sorunlar Kürdistan Bölgesi için çok büyük tehdit mi?’ sorusuna gelirsek bence öyle değil” değerlendirmesini yaptı.

“Kürdistan Bölgesi, tüm oluşumlarıyla hepimizin birlikte çalışabileceğini ve birlikte olmadığımız takdirde hiçbir şey yapamayacağımızı bilmelidir” diyen Barzani, “Tüm siyasi taraflar, birbirimizi kabul etmemiz gerektiğini bilmelidir” şeklinde konuştu.

Farklılıklara rağmen esas olanın millet olduğunu ifade eden Barzani, “Farklılıklarımız olduğu doğru, farklı partilerimiz var ama sonuç olarak bir ülkemiz var. Bu ülke ve bu millet baki kalacaktır. Siyasi güçler, Kürdistan Bölgesi vatandaşlarının çıkarları doğrultusunda karar vermelidir” ifadelerine yer verdi.

KDP-KYB görüşmelerinin gecikmesinden endişe duyduğunu belirten Neçirvan Barzani, iki partinin yakın gelecekte tekrar toplanacağından ise umutlu olduğunu belirtti.

“Arap ülkeleri ile dostane ilişkileirmiz var”

Barzani son olarak Arap ülkeleriyle dostane bir ilişki içerisinde olduklarını belirterek, “Katar için de aynı şey geçerli. Katar Dışişleri Bakanı ile burada görüştüm. Daha önce Katar’ı ziyaret ettim ve Sayın Katar Başbakanı da Kürdistan Bölgesi’ni ziyaret etti. Bizim için Kürdistan Bölgesi’nde ikili ilişkilerin ilerletilmesi adına çok önemli. En kısa zamanda Erbil’de konsolosluklarını açacaklar. Konsolosluğun açılması iki taraf arasındaki ikili ilişkilerin ilerlediğinin bir göstergesidir” dedi.

Barzani’nin Münih temasları sona erdi

Öte yandan Kürdistan Bölgesi Başkanlığından yapılan açıklamada Neçirvan Barzani’nin 17-19 Şubat 2023 tarihlerinde düzenlenen 59.Münih Güvenlik Konferansı kapsamında görüşme programının tamamladığı aktarıldı.

Üç gün süren konferans boyunca Neçirvan Barzani’nin, bir çok ülkenin başbakanları, dışişleri bakanları üst düzey yetkilileri, konferansa katılan şahsiyetler le bir dizi görüşme gerçekleştirdiği  belirtildi.

Bu görüşme ve toplantılarda Irak ve Kürdistan Bölgesi’nin siyasi, güvenlik ve ekonomik durumu, Erbil ve Bağdat ilişkileri ve sorunların çözümüne yönelik diyalog konularının yanı sıra, Irak ve Kürdistan Bölgesi’nin diğer ülkelerle ilişkilerinin masaya yatırıldığı kaydedildi.

Görüşmelerde yine ortak işbirliği alanlarında ilerleme yolları, Ortadoğu ve genel olarak bölgedeki durum, güvenlik ve istikrarı korumanın önemi, sorunların barışçıl çözümü, enerji ve güvenlik konuları, terörle mücadele ve bir dizi konunun daha ele alındığı belirtildi.

Neçirvan Barzani, konferansın ilk gününde Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani, Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki, ABD Savunma Bakan Yardımcısı Celeste Wallander ve Katar Dışişleri Bakanı Muhammed bin Abdurrahman Al Sani ile görüşmüştü.

İkinci günün Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ve Almanya Parlamentosu Dışişleri Komisyonu Başkan Yardımcısı Thomas Erndl başkanlığındaki bir grup Almanya milletvekili, Vatikan Dışişleri Bakanı Gallagher Kuveyt Dışişleri Bakanı Şeyh Salim Abdullah El Cabir Es-Sabah, AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, İngiltere Dışişleri Bakanı James Cleverly, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Norveç Dışişleri Bakanı Anniken Huitfeldt, Ürdün Dışişleri Bakanı Ayman el-Safadi ve Cumhuriyetçi ve Demokrat senatörden oluşan Senatör Lindsey Graham başkanlığındaki ABD Kongre heyeti görüşen Başkan Neçirvan Barzani, bugün de talya Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Antonio Tajani ve Alman Federal Meclisi Üyesi Nils Schmid liderliğindeki Almanya Sosyal Demokrat Partisi (SPD) milletvekillerinden oluşan bir heyet ile bir araya geldi.

Diğer Haberler