Rojava ve Suriye’deki depremde Can kaybı 5 bini geçti

Şırnak Valisi Osman Bilgin: Kayıplar açıklanan rakamlardan en az 3-4 belki 5 kat daha fazla

Rojava ve Suriye’de arama kurtarma çalışmaları 6 Şubat’tan bu yana sürerken, enkaz altından çıkarılan ölü sayısı 5 bini geçtiği bildirildi.

Deprem sonrası onlarca kişinin cenazelerinin göçük altında kaldığı ve kurtarma ekiplerinin çalışma zorlukları nedeniyle depremin 6’ncı günde de halen göçük altındakilerin tümüne halen ulaşamadıkları kaydedildi.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR) tarafından paylaşılan raporda, Suriye ve Rojava Kürdistanı’nda şu ana kadar 5237 kişinin cenazesine ulaşıldı. Bunlardan 2963’ü rejim denetiminde, 3210’u ise Suriye Karşıtı Muhalefetin denetiminde bulunan Efrîn’de. Raporda şu ana kadar 7 bin 300’den fazla yaralının olduğu belirtildi.

SOHR’un paylaştığı rapora göre, halen göçük altındakilerin tümüne ulaşılamadığı için hayatını kaybedenlerin sayısının 7 bini geçmesi bekleniyor.

6 Şubat 2023’de Maraş – Pazarcık merkezli 2 büyük deprem yaşandı ve bu depremler Suriye ile Rojava Kürdistanı’nda da ciddi anlamda etkilerini gösterdi.

Deprem sonuçlarına ilişkin bir açıklama yapan Cindirês Yerel Kriz Merkezi, 115 bin kişinin yaşadığı kentte insani durumların çok kötü olduğu, 257 binanın tamamen, 1100 binanın ise büyük hasar gördüğü paylaşıldı.

Kriz Merkezi açıklamasının devamında, 750’den fazla kişinin hayatını kaybettiği ve 2 bin 692 ailenin de evsiz kaldığına dikkat çekti.

Depremin 6’ıncı günün sonunda Türkiye, Kuzey Kürdistan ile Suriye ve Rojava Kürdistanı’nda hayatını kaybedenlerin sayısı 28 bini geçti.

Birleşmiş Milletler Yardımlaşma Başkanı Martin Griffths depremin 6’ıncı gününde depremlerin yaşandığı Türkiye’nin Güneyi’ni ziyaret ederek, hayatını kaybedenlerin sayısının şu an belirtilenin 2 katına çıkması ihtimalinin olduğuna vurgu yaptı.

Diğer Haberler