Irak halkı Lübnan gibi olmaktan korkuyor, göstericiler hükümete bir hafta süre verdi

Irak halkı Lübnan gibi olmaktan korkuyor, göstericiler hükümete bir hafta süre verdi

Irak’ın başkenti Bağdat’taki Tahrir Meydanı, bu kez dinarın dolar karşısında son haftalarda hızla değer kaybetmesi üzerine gösteri düzenleyen protestocularla doldu. Halk Irak’ın da Lübnan gibi olmasından korkuyor. Lübnan parasının değer kaybetmesi sonucu devlet iflasın eşiğine gelmiş, halk yoksullaşmıştı. Irak halkı bunun için çok tedirgin. Irak dinarının değer kaybetmesi ile beraber Irak’da halk sokaklara çıkıp eylemler yapmıştı.  Göstericiler, Irak hükümetine Irak dinarınının ABD doları karşısında yeniden değer kazanması için bir hafta süre verdi.

Cuma günü Tahrir Meydanı’nda yüzlerce kişi, Irak dinarının dolar karşısındaki değerinin artırılması talebiyle toplandı.

Bağdat’ın yanı sıra Irak’ın diğer birçok şehrinde de gösteriler yapılırken, vatandaşların endişesini artıran şey, dinarın değerinin sürekli düşmesiyle birlikte pazarlardaki bütün mal fiyatlarının yükselmesi. Irak hükümeti şu ana kadar doların yükselişini durduramadı.

İki ay öncesine kadar 100 ABD doları 148 bin Irak dinarına karşılık geliyordu. Ancak şimdi 100 ABD doları 175 bin dinara karşılık geliyor. Dinar/ dolar kuru iki ayı aşkın süredir dalgalı seyrediyor. Bunun nedeninin de doların Irak’tan diğer ülkelere, özellikle de İran’a kaçırılması olduğu iddia ediliyor.

Göstericiler, dinarın dolar karşısında değerini yeniden yükseltmesi için Irak hükümeti ve Merkez Bankası’na bir hafta süre verdi. Ancak bir yandan da; Iraklı ve Amerikalı yetkililerin 8-9 Şubat’ta Washington’da yapacağı görüşmelerin sonuçları bekleniyor.

photo: Rudaw

Diğer Haberler