Bilinmeyen PKK’den, bilinmeyen hikaye: Bahoz Erdal ve her iki Beritan

Bilinemeyen PKK’den, bilinmeyen hikaye: Bahoz Erdal ve her iki Beritan Cihan Asi, Lahika Gültekin, HPG, Zap Anakarargı, Amed Malazgirt, Hezil Ankara, Gewer, PKK, KCK, PAJK, KJB, Murat Karayılan, PKK'de kadın olmak, Duran Kalkan

Tarihte kendini büyük inanç hareketleri olarak gösteren guruplar, tarikat ve yapıların iç yüzlerine bakınca içte yaşadıkları büyük çürüme hemen göze çarpar. Özellikle de cinsel yaşamın yasaklandığı yapılarda büyük bir çürüme yaşanır. Cinsellik ne kadar yasaksa içte yaşanan çürüme de o kadar büyük olur. Bu kural hiç şaşmaz.

Katoliklerin ruhani lideri ve Vatikan Devlet Başkanı Papa Francisco, Kanada’da yerli çocukların, geçmişte Katolik Kilisesi’ne bağlı yatılı okullarda fiziksel ve cinsel istismara maruz kalmasından ötürü geçtiğimiz Nisan ayında özür ve af diledi. Evlilikleri yasaklayan, cinselliği düşkünlük olarak gösteren kilisenin içte yaşadığı homoseksüel ilişkiler, lezbiyenlik, yaşadıklarından dolayı öldürme, cinayet vb. onlarca olay var.

Yine geçtiğimiz günlerde Türkiye’de İsmail Ağa Cemaatinde 6 yaşındaki kız çocuğunun 29 yaşındaki biri ile evlendirilmesi büyük ses getirmişti.

Cinselliğin doğal olarak yaşanması engellenen, bireylerin kuruma ait sayıldığı, insanların kendi bedeni üzerinde söz söyleme hakkının olmadığı yerlerde her zaman için büyük çürüme yaşanır. Bunlardan biri de PKK’dir.

PKK’nin kendi tekeline aldığı ve her yerde övünerek söz ettiği kadın meselesi aslında tam olarak bir içi beni dışı seni yakar durumudur. Dışarıdan bakınca PKK’nin müthiş özgüvenli, atılgan, yırtıcı, özgür düşünceli, tüm kadınları aşmış kadınlarını görürsünüz. Oysa arka planda izledikleriniz sadece buz dağının görünen yüzüdür. PKK’li kadınların çok derinlerde yaşadıkları çok ağır bir baskı ve travma vardır.

PKK’deki kadınların yaşadığı bu travmatik durum maalesef ki yeteri kadar değerlendirilememiştir. Zaman zaman medyaya yansıyan kadın erkek ilişkileri, hamile kalan kadınlar vb. durumlar daha çok magazin olarak ele alınmış olayların arka planında yatan PKK’li kadın ve erkeğin yaşadığı psikolojik durum kapsamlı ele alınmamıştır.

PKK’de kadınların her şeyden önce bedenleri tutsaktır. Tüm dünyaya özgürlük çağrısı yapan, kendisi dışındaki kadınları özgürlüğe davet eden PKK’li kadınlar kendi bedenleri, gelecekleri hakkında bile söz söyleme özgürlüğüne sahip değildir. Cinselliğin suç sayıldığı, kadınların anne olma hakkının gasp edildiği PKK’de büyük trajediler, çok acı olaylar ve adaletsizlikler vardır.

Size bugün PKK’de söz edilmeyen bir hikâyeyi anlatalım. PKK’nin ünlü komutanı ve onun ününe kurban edilen iki Beritan: Beritan Mardin ve Beritan Dersim.

İftira değil gerçek bir kurban edilme trajedisi

Bu hikayeyi okumaya başlayınca bazılarınız hemen bu yalan, iftira diyecek. Özellikle PKK’liler hemen bunu yazan MİT diyecek. Hiçbirine gerek yok. Sakin sakin okuyun. Kadınların yaşadığı trajediyi görün. Kadınların nasıl iç siyaset nedeni ile erkeklere kurban edildiğini görün.

Beritan Mardin (C.A) kızıl saçlı genç bir kadın. 1999 yılında katıldığı PKK’de HPG’nin medya işlerinde yer almış biri.  Canlı, genç ve dinamik biri, pek çok PKK komutanı Beritan’a yanaşmak istiyor. Bazıları gerçekten ilgi duyuyor bazıları ise faydalanmak istiyor. Bunlardan biri de Bahoz Erdal.

 Bahoz Erdal 2005 yılında HPG Anakarargah komutanıdır. Kuzey Eyaletleri ile internet üzerinden geceleri iletişim sağlanmaktadır. Zap’taki Ana karargahta bu iş için ayrılmış bir oda (manga) vardır. Bahoz bu çalışmaya Beritan Mardin’i verir. Böylelikle ilişkileri dikkat çekmeden yaşanabilecektir.

Beritan’ın ve arkadaşlarının anlattığına göre Beritan başta Bahoz Erdal’ın ilgisinden çok memnun. Fakat ilişkileri gittikçe daha fazla görünür oluyor.

Kızıl saçlı Beritan, Bahoz Erdal’ın kariyerine kurban edildi

Kozluklu Mazlum adında bir genç ikisinin cinsel ilişkisi olduğunu görüyor. Duran Kalkan’a bir rapor yazıyor. Fakat Duran Kalkan hiç sesini çıkarmadan alandan uzaklaşıyor. Bahoz Erdal’ı eleştirmeyeceğini biliyor. Sonuç olarak o çocuk çok ağır bir sağlık sorunu olmasına rağmen Zagroslara gönderiliyor. Orda hastalık nedeni ile hayatını kaybediyor. Bu kesin Kozluklu gencin ölümü kesinlikle doğru bir bilgidir. Olayın en az on tane şahidi vardır.
Beritan’la Bahoz’un ilişkisi ilerliyor. Kimse müdahale edemiyor. Zaten o dönem HPG Ana karargâhı ve çevresindeki HPG yöneticileri içinde ilişkisi olmayan yoktur. Amed Malazgirt- Hezil Ankara adlı iki yöneticide benzer bir ilişki yaşıyor. Böylelikle herkes birbiri ile zimmi bir uzlaşma içindedir.

Fakat Bahoz’un Beritan’a ilgisi bir aşk değil bir tatmin ilişkisidir. Beritan gittikçe Bahoz’un sadece kendisine cinsel bir tatmin aracı olarak yaklaştığını görmektedir. Ayrıca çevresindeki arkadaşları da kendisini gittikçe daha fazla eleştirir. Alandan uzaklaşması gerektiğini görür, çalışma değiştirmek ister ve kabul edilir. Düzenlemesi yapılır.

Düzenleme, PKK’de bir yerden bir yere tayin etmedir. Çoğu zaman ceza olarak kullanılıyor. Hatta bazen dolaylı infaz etme yöntemi olur. Mesela savaşamayacak birini düzenleme diye sıcak çatışma yerine gönderirsiniz ve ölür.

Dünya kadınlarını kurtarma iddiasındaki PKK kadın örgütleri Beritan’ı kurtaramadılar

Beritan’ın başına da benzeri geliyor. Beritan, Gewer -Yüksekova’ya cephe çalışmasına düzenlemesi olur. Yani gözden uzaklaştırılarak Bahoz’un ismine gölge düşürmesi engellenir. Aslında Beritan, Bahoz Erdal’a kurban edilir.
Beritan artık büyük bir sıkışmışlık yaşar, ağır bir mide hastalığı geçirir. Doktora gitmek ister. Fakat bulunduğu alandaki yönetim Beritan’ın hamile olduğunu düşünür ve onu Mahmur kampı vb bir yere doktora göndermez. Beritan çalışma yürüttüğü Gewer’den Van’a doktora gider. Mide kanseri olduğu netleşir. Kötü kader peşini bırakmaz ve tutuklanır.  Beritan Cezaevine girer.

Beritan, kurban olmuştur. Bahoz Erdal, bir kadının hayatını karartmamış gibi her gün TV’lere çıkıp insanlara çağrı yapar. PKK’nin kadın yönetimi ise Bahoz Erdal’a bir kadının kurban edilmesini görmezden gelir. Herkesi kurtaracağını söyleyen PKK’nin kadın hareketleri PAJK, KJB vb örgütleri kendi burunlarının dibindeki Beritan’ı kurtaramamış, hesabını soramamıştır.

Kızıl saçlı Beritan’dan ak saçlı Beritan’a

Bahoz Erdal sonrasında da aşk hayatını hiç durdurmaz. Çünkü Bahoz Erdal PKK içindeki buharanlardan sonra gözden çıkarılamaz biri olduğunu görmüştür. Maddi harcamaları, kadro tüketmesi, cinsel hayatı gündem olmayacaktır. Bahoz Erdal kendisi Ankara gurubu denen PKK gurubunun mirasçısı görüyor. Hepsinin ömrü 70’e dayanmış bu kişiler sonuçta PKK’nin birkaç daha genç ismine muhtaçtır. Bu isimler içinde öne çıkanda Bahoz’dur.  Bu nedenle Bahoz 2000’li yıllardan beri birçok kadın PKK’li ile yaşadığı ilişkilerde kadınlar kenara çekilir, uyarılır. Görev düzeyleri düşürülür. Ama Bahoz’a hiçbir şey olmaz, o yerinde kalmaya devam eder.

Bu olayların bir benzeri son olarak Rojava’da yaşandı. PKK’nin bilenen isimlerinden Beritan Dersim kod adlı Lamia Gültekin yaşadığı kalp rahatsızlığı nedeni ile Rojava’ya gönderilir. Burada güvenlik nedeni ile daha gizli yerlerde kalır. Beritan ve Bahoz’un 2000’li yılların başından beri hep bir flörtü olmasına rağmen çelişkili dönemler yaşamış isimlerdir. Hatta Beritan Dersim ve Rengin Mardin isimli eski HPG Anakarargah yöneticisi Bahoz Erdal kimin olacak çatışması yaşamıştır. O dönem savaşı Rengin Botan denen kişi kazanmış. Beritan diskalifiye olmuştur.

Fakat bu kez Beritan ve Bahoz ileri bir ilişki yaşarlar. Bahoz’un yakın güvenliğinden Agit isimli bir kişi ikisinin cinsel ilişkisine tanık olur. Sonra Ali Arif ve Rojhat Tatvan isimli YPG’li yöneticilere Whatsapp üzerinden bir rapor göndererek tanık olduklarını rapor eder.
Daha sonra Agit’in yakın bir arkadaşı ona bunu rapor etmekle iyi etmediğini, Bahoz’un onu tasfiye edebileceğini en iyisi kendisini korumaya alması gerektiğini söyler ve Agit bu uyarı ve tanık olduğu olayın kırılması ile PKK’den kaçar. Yazdığı raporlar gönderdiği kişiler tarafından Sabri Ok’a verilir.
Sabri Ok durumu Cemil Bayık’a rapor eder. Sonuçta Beritan bir toplantı bahanesi ile Gare’ye çağrılır ve Rojava’ya geri gönderilmez. PKK’nin kadın örgütü PAJK’a Beritan’ı uyarması istenir.

Beritan, PKK’nin tanınmış isimlerindendir. Avrupa’da oturumu vardır. Dersimliler tarafından iyi bilinir. Daha önce 1999 yılında Dersim’de Eyalet yöneticiliği yapmıştır. 2007 yılında PJAK yöneticisi olmuştur. Üstelik Doğu Perinçek ile uzun yıllar yol arkadaşlığı yapan Ergenekoncu Mehmed Bedri Gültekin’in de kuzenidir. Bu nedenle PKK Beritan’a da başka bir kadına yaklaştıkları kadar ezici yaklaşmazlar ama o da kurban edilir.   Örgütten ayrılma tehlikesine karşı şehirlerden uzak dağlık alanda tutulur. Görev düzeyi düşürülür. HPG’nin kadın kollarında alt düzeyde görevlendirilir.

Şimdi dünyadaki tüm kadınları özgürleştireceğini söyleyen PKK’nin kadın hareketi PAJK, KJB ve diğer yapılar her gün eleştirdikleri toplumdaki kurallardan daha geri bir pozisyondalar.  Bahoz’un kadınları en geri biçimde cinsel olarak kullanıp atmasını engelleyemiyor. Ayrıca Bahoz değil kadınlar suçlanıyor.  Kadınların adı çıkıyor.
Çok kapsamlı bir konudur, önümüzdeki dönemde “PKK’de kadın olmak” ne demektir kapsamlı ve tarihi süreci irdeleyen bir çalışma yayınlayacağız. Bahoz Erdal’ın etrafında gelişen cinsel yozluk ve kadınların kurban edilişi bir giriştir ve bize şunu göstermektedir. PKK’de çürümüş bir kadın ve erkek gerçeği vardır. PKK’da kadınlar ise yoğun bir baskı ve travma altındadır.

Diğer Haberler