Şarkul Avsad: Eli Ekberi’nin idamı İran içindeki farklı kanatların mücadelesini gözler önüne serdi

Şarkul Avsad: Eli Ekberi'nin idamı İran içindeki farklı kanatların mücadelesini gözler önüne serdi

 İran’da İngiltere adına casusluk yapmak suçlamasıyla idama mahkum edilen eski Savunma Bakan Yardımcısı Ali Rıza Ekberi’nin cezası infaz edildi.

Ekberi’nin idam edilmesi ülkede farklı kanatlar arasındaki mücadeleyi gözler önüne serdi.

BBC Farsça’nın haberine göre, Ekberi’nin idamından iki gün önce sızan ses kaydına ulaştı. Ses kaydının bir bölümünde Ekberi, İstihbarat ve Güvenlik Bakanlığı tarafından kendisine yöneltilen suçlamadan bahsediyor.

BBC Farsça tarafından geçen Çarşamba günü yayınlanan ses kaydında Ekberi, mahkemede yargıçla kendisi arasında geçen diyaloğun bir bölümünü anlatıyor.

Hakime şunları söyledim: “İran Ulusal Güvenlik Yüksek Kurulu Genel Sekreteri Ali Şemhani’nin bana bir şişe parfüm ve bir gömlek karşılığında devlet hakkında gizli bilgiler verdiğini, benim de istihbarat denetiminde bunları yabancılara ilettiğimi söylüyorlar. O dönemde İstihbarat Bakanlığı onu neden tutuklamadı?!Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi Genel Sekreteri, bir şişe parfüm karşılığında ülke bilgilerini ifşa ediyorsa neden ifadeye çağrılmıyor?”

Ekberi, yargıcın kendisine “Onu çağıracak gücüm yok ama seni mahvedeceğim.” dediğini söyledi.

Ekberi davası, Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi Genel Sekreterliği’nde Şamhani’nin akıbeti hakkında soru işaretleri uyandırdı. Şamhani’nin, Ruhani ile derin anlaşmazlıkları olduğu sızdırılmış, ancak Şemhani pozisyonunu korumuştu. Radikal muhafazakâr Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi’nin görevi devralmasının ardından Şemhani’nin geleceği hakkında spekülasyonlar tekrarlandı. Ancak şaşırtıcı olan Şemhani’yi konumunda tutması.

Kardeş Mehdi Ekberi, BBC’ye yaptığı açıklamada Ali Rıza Ekberi’nin Şamhani’nin daveti üzerine Tahran’ı ziyaret ettiğini söyledi. Kardeşinin nükleer müzakerelerin danışmanlarından biri olduğuna dikkat çeken Mehdi Ekberi, “Tahran’a geldiği andan itibaren Bakanlığın güvenlik çatısı altına alındı, çeşitli otellerdeki istihbarat merkezlerinde sorguya çekildi” dedi.

Ekberi’nin davasının Şamhani üzerindeki etkisi hakkında Çarşamba gününden bu yana spekülasyonlar yayıldı. ‘Iran International’ kanalı, Ekberi’nin cezalandırılmasının arka planına dair ‘Devrim Muhafızlarına yakın bir kaynaktan’ belge ve dosya teslim alındığını açıkladı. Kanal, söz konusu belgelerde, “Ekberi’yi hedef almak, Şemhani’yi devirme projesidir” ifadesinin yer aldığını aktardı.

Devrim Muhafızları’na bağlı haber siteleri Şamhani’nin görevden alındığını iddia ettiler, ancak İran Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi sözcülüğünü yapan ‘Nour News’ haber sitesi bu iddiaları yalanladı.

Devrim Muhafızları’na bağlı kanallardan Sabirin News, Şamhani’nin görevden alınacağını bildirdi. Kanal Devrim Muhafızları generalleri arasından göreve aday olan isimlere dikkati çekti. Bu isimlerin başında Mahmud Ahmedinejad hükümetinde Savunma Bakanı ve İçişleri Bakanı olarak görev yapan Mustafa Muhammed Neccar, İçişleri Bakanı Ahmed Vahidi, Silahlı Kurmay Müşterek Harekat Odası Başkanı General Golam Ali Raşid geliyor.

Noor News sitesinin haberinde konuya ilişkin yapılacan açıklamada dikkat çekici ifadeler yer aldı: “Ali Rıza Ekberi’nin tutuklanıp mahkûm edildiğinin duyurulması, bazı sorumsuz kişilerin yanlış ve taraflı haberler yayınlayarak ülkedeki tartışmaları alevlendirecek ve derinleştirecek yeni konular açmasına fırsat verdi. Bu şekilde, gayrı milli hedeflerinin peşinden gittiler. Aşırılık yanlısı davranış ve açıklamalarıyla rejime çeşitli şekilde zararlar veriyorlar. Bu kez de bölücü yaklaşımlarına devam ederek milletin birliğini zedeleyen yanlış ve manipüle edici haberler yayıyorlar. Bu kişiler farklı zamanlarda siyasi, ekonomik, sosyal ve güvenlik olaylarında en ufak bir ahlaki sorumluluk üstlenmeden kamuoyunu istismar ediyorlar. Siyasi ve partizan hedeflerini gerçekleştirmek için baskı grupları olarak hareket ediyorlar. Bu kişilere yanıt verilecek. Bu alanda zamanı geldiğinde söylenecek çok önemli şeyler var.”

Radikal “Beydari” grubunun sözcüsü “Raja News” haber sitesi, Ekberi’nin Ruhani hükümeti kurulurken “İran Diplomasisi” adlı haber sitesinde yazdığı bir makaleden alıntılar yayınladı. Makale, Şamhani’yi konumunda tutmanın gerekliliğinden bahsediyor.

Beydari grubunun en önde gelen isimlerinden eski Milletvekili Hamid Rıza Resai ise geçen ay Şamhani’nin görevden alınması için çağrıda bulunmuştu.

Reform aktivisti ve siyasi analist Ahmed Zeydabadi, Telegram üzerinden yaptığı paylaşımında Ekberi davası ortaya çıktıktan sonra Şamhani’nin görevinden alınması gerektiğini söyledi.

Kaynak: (Şarkul Avsat)

Diğer Haberler