ABD tutumunu açıkladı: Esad’la ilişkilerin normalleşmesini desteklemiyoruz

ABD tutumunu açıkladı: Esad'la ilişkilerin normalleşmesini desteklemiyoruz

BD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Price, Türkiye ile Suriye arasınd gerçekleşen görüşmelere ilişkin “Söyleyebileceğim tek şey politikamız değişmedi. Acımasız diktatör Beşar Esad’ı eski durumuna döndürmek için ilişkilerini iyileştiren veya destek veren ülkeleri desteklemiyoruz” açıklamasını yaptı.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, düzenlediği basın toplantısında gündeme dair açıklamalarda bulundu.

Türkiye ile Suriye hükümeti arasındaki yakınlaşma Suriye muhalefetini, özellikle ABD’nin mittefiki olan Demokratik Suriye Güçleri’ni ve IŞİD’e karşı mücadeleyi nasıl etkileyeceğine ilişkin soruya yanıt veren Price, “Söyleyebileceğim tek şey politikamız değişmedi. Acımasız diktatör Beşar Esad’ı eski durumuna döndürmek için ilişkilerini iyileştiren veya destek veren ülkeleri desteklemiyoruz” dedi.

Price, “Devletleri, Suriye halkına zulüm etmeye devam eden Esad rejiminin son 12 yıldaki korkunç insan hakları sicilini ve yıllardır acı çeken Suriye halkının insani yardıma erişimi engellemeye devam etmesini dikkate alma çağrısında bulunuyoruz” ifadelerini kullandı.

ABD’nin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin 2254 sayılı kararına desteklerinin devam ettiğini belirten Price, Suriye’de kalıcı bir siyasi çözüm için BM ve diğer ortaklarla çalışmaya devam edeceklerini dile getirdi.

Görüşmeye ilişkin Türkiye ile temas kurup kurmadıkları sorusuna ise Price, “Tüm müttefiklerimize ve ortaklarımıza, ilişkileri normalleştirmenin zamanı olmadığını, ilişkileri ilerletmenin zamanı olmadığını açıkça belirttik” yanıtını verdi.

Moskova’da üçlü görüşme

Türkiye Milli Savunma Bakanı Akar, MİT Başkanı Fidan, Rusya Savunma Bakanı Şoygu, Suriye Savunma Bakanı Abbas ve iki ülkenin istihbarat başkanlarıyla 28 Aralık’ta Moskova’da bir araya gelmişti.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, toplantıda, Suriye krizi, mülteci sorunu ve Suriye topraklarında bulunan tüm örgütlerle ortak mücadele çabaları ele alınmıştı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da üçlü toplantının ikincisinin ocak ayının ortalarında olabileceğini duyurmuştu.

Diğer Haberler