Bakan Reber Ahmed: KDP ve YNK arasındaki görüşmeler sonuç verdi

Bakan Reber Ahmed: KDP ve YNK arasındaki görüşmeler sonuç verdi

Kürdistan Bölgesi hükümetinin ortaklarından KDP ile KYB arasında bir süredir yaşanan gerginlik yerini uzlaşıya bıraktı. İçişleri Bakanı Reber Ahmed, sorunların çözümü için bazı değişikliklerin gündeme geleceğini açıkladı.

Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) ve Kürdistan Yurtseverler Birliği(KYB) arasında yaşanan gerginlik ardından yapılan görüşmeler sonucunda sorunların çözüldüğü belirtiliyor. Bu çerçevede yaşanan gerginlikten ötürü atanamayan bazı bakanlıklar ve Parlamentodaki değişiklikler konusunda uzlaşıya varıldı.

İçişleri Bakanı Reber Ahmed yaptığı basın açıklamada, “Bazı değişiklikler daha erken gündeme gelebilir. Çünkü, ne KYB ne de KDP’nin bu konuda herhangi bir sorunu yoktur” dedi.

Reber Ahned her iki partinin hükümette halka daha iyi hizmet vermek için birlikte hareket etmeleri gerektiğini söyledi.

Edinilen bilgilere göre; Irak Adalet Bakanlığı’na atanan Xalid Şivani’den boşalan Kürdistan Bölgesi ile Irak hükümet ilişkilerinden sorumlu bakanlık görevine KYB’den Ahmed Askeri atandı.  Peşmerge Bakanı Şoreş İsmail’den boşalan koltuğa KYB’den Rêbaz Berkoti atanırken, KYB’li Hawkat Serkewt Hasan ise İçişleri Bakan yardımcılığına atandı.

Peşmerge Bakanı görevine atanan Erbil İl Meclisi’nde KYB Grup Sözcüsü Rêbaz Berkoti Rûdaw’a yaptığı açıklamada, “Peşmerge Bakanlığı’na hizmet etmemi teklif ettiler. Eski bir Peşmerge olarak önümüzdeki günlerde yeni göreve başlayacağımı umuyorum. Yeni yıl tatili ardından Parlamento’da yapılacak güven oylamasını bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

KYB’nin ayrıca KDP kongresinde merkez komiteye seçilen Kürdistan Parlamentosu Başkan Yardımcısı ile Diyanet ve Vakıflar Bakanının yerine atanan yeni isimlerin Parlamento’da oylanacağı oturuma katılmayı kabul ettiği bildirildi.

KDP geçtiğimiz ay düzenlediği 14’üncü olağan kongresinde alınan karara göre, partinin merkez komitesine seçilen isimlerin bakanlık veya parlamentoda ikinci bir görev yürütmemesi kararlaştırılmıştı.

Buna göre KDP’nin Kürdistan Parlamentosu Başkan Yardımcısı Hemin Hewrami’nin yerine Zana Mela Xalıd görevlendirilecek. Zana Mela Xalid’dan boşalan KDP Grup Başkanvekilliğine Rebwar Babikeyi atandı. Diyanet ve Vakıflar Bakanı Pirtiwan Sadık’ın yerine ise Ahmed Kani’nin atandığı öğrenildi.

Diğer Haberler