HPG, 30 yıllık üst düzey yöneticisinin hayatını kaybettiğini kuşkulu biçimde açıkladı 

HPG, 30 yıllık üst düzey yöneticisinin hayatını kaybettiğini kuşkulu biçimde açıkladı  Ali Haydar Dersim, Şevaxi, Karadeniz ali haydar kaytan, cemil Bayık operasyon, gerilla HPG musul

HPG bir gerilla komutanının hayatını kaybettiğini açıkladı. PKK medyasında yapılan açıklamada bazı hususlar dikkat çekti.

HPG dün bir açıklama yaparak Bilal Karakuş (Ali Haydar Dersim- Ali Haydar Şevaxi) adlı gerilla komutanının hayatını kaybettiğini duyurdu. Fakat açıklamada Karakuş’un görevi ve hayatını nasıl kaybettiği açıklanmadı.

1993 yılında gerillaya katılan Karakuş Dersim’in Şevaxi aşiretinden. Uzun yıllar PKK’nin Dersim, Karadeniz, Erzurum Eyaletlerinde gerillacılık yapan Karakuş’un 2009 yılındaki HPG Konferansına seçildiği belirtiliyor.  Bilal Karakuş 2015 yılında ise HPG’nin Kerkük ve Mahmur Kampındaki askeri güçlerinin genel komutanı olarak görev yaptığı biliniyor.

Ali Haydar Kaytan’ın öldürülmesi ve Dersim’deki kayıplardan dolayı tepki duymuş

Yani Karakuş HPG’nin uzun yıllar üst düzey görev yapmış ve HPG’nin “Komuta Konseyi” denen yönetiminde yer almış. Fakat buna rağmen HPG açıklamasında Karakuş’un görevi belirtilmedi.  Sadece cesur komutan vb. ifadelerin kullanıldığı açıklamada daha çok Dersimlilere dönük propaganda içeren ifadeler kullanıldı. Acaba Ali Haydar Kaytan görevden alınmış mıydı?

DarkaMazi’nin bu konuda baş vurduğu PKK’ye yakın kaynaklar Karakuş’un son dönemde PKK ile sorunlar yaşadığını belirtiyor. Özellikle Dersim Eyaletinde HPG’nin üst üste Atakan Mahir tüm komuta kademesinin tasfiye olması ve toplu kayıplar vermesinden dolayı PKK’ye büyük tepki duyduğu belirtiliyor. “Baran Dersim” kod adlı İsmail Aydemir, “Yılmaz Dersim” kod adlı İsmail Sürgeç gibi isimler son yıllarda üst üste yaşanan operasyonlarda hayatını kaybetti. Yani PKK’nin Dersim’deki gerilla yapısı tasfiye oldu. Karakuş’un bu durumdan dolayı içine kapandığı, kendini çalışmalara vermediği, PKK’yi eleştirdiği belirtiliyor.

Özellikle de kendisi gibi Dersim’li olan Ali Haydar Kaytan’ın öldürülmesinden sonra PKK ile ciddi sorunlar yaşadığı ve küskün olduğu belirtiliyor.

 Karakuş’un tüm bu nedenle son yıllarda tüm yetkilerinin alındığı, sürekli olarak yerinin değiştirildiği belirtiliyor. Fakat Cemil Bayık’ın “eski Dersimli kadrolarımız pek kalmadı, Ali Haydar sallantıda görünüyor, idare edin, kaçmasın, oyalayın” dediği de gelen bilgiler arasında.

Yani Bilal Karakuş PKK içinde açığa alınmış bir isim olarak ortaya çıkıyor.

Musul’da mı vuruldu?

PKK içinde başvurduğumuz kaynaklar Ali Haydar’ın hayatını kaybetme biçiminin gizlendiğini belirtiyorlar. Ayrıca kaynaklar son dönemde PKK yönetiminin dahi kayıpları -Türk devletini açıklamaları veya kendi medyasından öğrendiği- moralsizlik ve iç kırılmaları engellemek için kayıpların gizlendiğini belirtiyorlar. Bu nedenle Bilal Karakuş yani Ali Haydar Şevaxi’nin tam olarak nasıl vurulduğu bilinmiyor. PKK açıklamasında da hava saldırısı veya benzer bir ifade kullanılmamış.
Bazı kaynaklar Karakuş’un 2022 yılı 17 Temmuz’unda Mahmur Kampı üzeri Rojava’ya gönderilirken içinde bulunduğu aracın Musul yakınlarında TSK uçakları tarafından hedeflendiğini belirtiyorlar. Fakat DarkaMazi kaynakları bu bilgiyi teyit ettiremedi.

PKK’nin 30 yıl hizmet etmiş bir üyesinin durumunu bu denli gizlemiş ve gerçekleri vermemiş olması oldukça dikkat çekiyor.

Diğer Haberler