Şarkul Avsat: İran, Devrim Muhafızları ve Hizbullah’ı fananse etmek amacıyla Venezuela’dan yasadışı altın sevkiyatı yapıyor

Şarkul Avsat: İran, Devrim Muhafızları ve Hizbullah'ı fananse etmek amacıyla Venezuela'dan yasadışı altın sevkiyatı yapıyor

Londra merkezli sigorta şirketi Lloyd’s Marine’den alınan gizli bir belge, İran’ın Lübnan Hizbullah’ını Venezuela üzerinden finanse etmek için yasa dışı planlar yürüttüğünü ortaya çıkardı

Lloyds Marine, müşterilerine yaptığı gizli uyarıda: “İran Devrim Muhafızları ve Hizbullah, yaptırımları delmek ve Lübnan’daki Tahran destekli milislerin terörist faaliyetlerini finanse etmek için Venezuela’dan İran’a yasa dışı yollardan altın gönderiyorlar.” İfadelerini kullandı.

Londra Merkezli Iran International TV tarafından 28 Ekim’de ‘İran altın ve petrolünün yasadışı ticareti ve nakliyesi’ başlığı ile yayınlanan belgede şu ifadeler yer alıyor: “Bu elektronik uyarının amacı, İran Devrim Muhafızları tarafından Venezüella’dan İran’a yasadışı altın sevkiyatı yapıldığı ve İran petrolünün yaptırımlara aykırı olarak satıldığı konusunda piyasayı bilgilendirmek.”

Lloyd’s Marine ayrıca Kudüs Gücü adına Venezuela’dan yasadışı altın sevkiyatını kolaylaştıran bazı kişileri de tespit etti. İlk kişi, Hizbullah’ın İran’daki temsilcisi ve Yabancı Varlıkları Kontrol Ofisi’nin (OFAC) terörizme karşı küresel yaptırımlar listesinde yer alan isimlerden biri olan Ali Kasir. İkinci kişi ise yine OFAC tarafından silahlı grupla bağlantılı yasadışı faaliyetleri nedeniyle belirlenen üst düzey Hizbullah yetkilisi Muhammed Cafer Kasir.

İran havayolu Mahan Air, ABD Hazine Bakanlığı Yabancı Varlıkları Kontrol Ofisi (OFAC) tarafından, silah transferi konusunda yaptırım uygulanan İran Devrim Muhafızları’na bağlı özel sektöre ait bir şirkettir. Söz konusu havayolu Kudüs Gücü adına Venezuela’dan yasadışı altın alımı ve sevkiyatında üçüncü unsur olarak değerlendiriliyor.

Dünyanın en büyük denizcilik sigorta şirketleri, müşterilerini gelişmiş durum tespiti önlemlerini dikkate almaya çağırdı. Yukarıda belirtilen kuruluşlardan herhangi birinin katılması halinde; sağlanan teminat, dolaylı olarak, yönetici acenteleri terörün finansmanı, kara para aklama ve vergi kaçakçılığı risklerine maruz bırakabilir.

İranlı yetkililer ise Venezuela’ya gönderilen yakıt için ödeme almadıklarına dair iddiaları yalanladılar. Bununla birlikte, Devrim Muhafızları’ndan bir subay ve Dini Lider Ali Hamaney’in askeri işlerden sorumlu danışmanı Yahya Rahim Safavi, 2020’nin sonlarında devlet medyasına şu açıklamada bulunmuştu: “Venezuela’ya benzin verdik, külçe altın aldık ve nakliye sırasında herhangi bir kazayı önlemek için altını uçakla İran’a getirdik.”

Arjantin, İran bağlantılı bir Venezüella Boeing 747 kargo uçağını 12 Haziran 2022’de Buenos Aires’e iniş yaptıktan sonra, önceden herhangi bir duyuru yapmadan durdurdu. 3 Ağustos’ta Washington, uluslararası terör gruplarıyla bağlantılı olduğu şüphesiyle Arjantin’de tutulan uçağa el koymak için izin istedi.

Bahse konu belgelere göre Venezuela’nın başkenti Karakas’tan Tahran’a altın taşımak için kullanılan başka uçaklar da var; ancak Boeing uçağına el konulması ve müsadere edilmesi Hizbullah’ın ekonomik kaynaklarını baltalamak için büyük bir adım olarak görülüyor.

Kaynak: (Şarkul Avsat)

Diğer Haberler