PYD’nin Roj Peşmergeleri üzerindeki yeni oyunu: Ajanlaştırma

PYD’nin Roj Peşmergeleri üzerindeki yeni oyunu: Ajanlaştırma PKK; Rimelan,

Roj Peşmergeleri kuruldukları ilk günden itibaren PKK’nin ve Rojava’daki uzantıları tarafından düşman ilan edilmişti. PKK şu ana değin Roj Peşmergelerini karalamak için birçok ahlak dışı yöntem denedi. Aileleri tehdit edildi, çocukları kaçırıldı, medyada yalan haberler yapıldı, iftira senaryoları düzenlendi onlarca kez PKK’nin Roj Peşmergeleri içindeki ajanları yakalandı son olarak yine PKK’nin Roj Peşmergeleri içine koymaya çalıştığı ajan ağı tespit edildi.

Suriye’deki sürecin başında kurulan Roj Peşmergelerine karşı düşmanlık yapan PKK bu kez de yine yeni bir plan yaptığı öğrenildi.

DarkaMazi kaynakları PKK’nin Rojava’daki örgütü PYD’nin Roj Peşmergelerinden daha önce ayrılmış kişileri istihbarat ağı kurmakla görevlendirdiğini bildirdi.

PKK daha önceleri Roj Peşmergeleri içine bazı üyelerini göndermişti. O üyeler zamanla tespit edildi ve Roj Peşmergelerinden ayırıldı. Ayrıca PKK’nin Rojava’da ailelerine yaptığı baskıdan etkilenen bazı kişilerde Roj Peşmergelerinden ayrılarak Rojava’ya gitti. PKK bu kişileri propaganda amaçlı kullanmak için bu kişilere PYD içinde bazı rütbeler verdi. Bunlardan bazılarını da zaman zaman medyasına çıkarıp konuşturuyor.

Fakat şimdi PKK güçleri Roj Peşmergelerinden ayrılan kişilere yeni bir görev veriyor. Bu kişilerin Roj Peşmergeleri içindeki eski ilişkilerini, akraba ve arkadaşlarını ajanlaştırmalarını istiyor.

Darka Mazi bu konuda bazı bilgilere ulaştı. Buna göre Agit kod adlı bir PKK kadrosu PYD adına çalışmalar yürütüyor. Neredeyse tüm istihbarat örgütlerinin cirit attığı Rimelan’da o da PYD adına ENKS ve Roj Peşmergelerinin dosyası ile ilgileniyor. Agit kod adlı bu kişinin Albay Riyaz isimli kişi sürekli bir ilişkisi var. Riyaz ise geçmişte Roj Peşmergeleri safında yer alan biri şimdi ise YPG’de görevli.

Agit isimli PKK kadrosu Riyaz’ın aracılığı ile Roj Peşmergelerine ulaşmaya çalışıyor. Bir yandan Roj Peşmegrelerinden ayrılanları bir yandan da Roj Peşmergleri saflarında yer alan kişileri etkilemeye ve bunlar üzerinden bilgi almaya çalışılmaktadır.

Agit kod isimli kişi geçtiğimiz Ağustos ayında Haseki’de konuya ilişkin bir toplantı yapmıştır. Toplantıya katılanlar, Akid Rizay, Ehmed Yusuf, Cemil Ehmed, Salan Mihemmed, Ali Genco isimli kişiler katılmıştır.
Bunlardan Ehmed Yusuf 1980 doğumlu olup Kamişlo’ya bağlı Xecoke köyünde ikamet etmektedir. Daha önce Roj Peşmergelerinde subay olarak görev yapmıştır.
Salar Mihemmed de daha önce Roj Peşmergesi olarak görev yapmıştır.
Eli Genco; Tirbesipiye bağlı Sihel köyünden olan bu kişi de Roj Peşmergeleri içinde görev almıştır.

Agit bu kişilerle yaptığı toplantıda Roj Peşmergeleri dağıtmak için içerden bilgi almanın önemine değinmiş ve nasıl bilgi toplarız konusunda görüşlerine baş vurmuştur. Özellikle de daha önceleri Roj Peşmergesi olup kopan kişilere ulaşma ve onları kullanmak için yardım istemiştir.

Ayrıca toplantıdan bir liste hazırlamaları listede Roj Peşmergesi içinde ki rütbeli kişilerin isimleri, aileleri, Rojava’daki aile bilgileri, telefon numaraları, sosyal medya adreslerine ulaşılması istenmiştir.

PKK Roj Peşmergelerini karalamak ve içten çökertmek için pek çok konuda çaba gösterdi. Ajanlaştırma da bunlardan biriydi.

Oysa ki Roj Peşmergeleri gerek IŞİD’e karşı mücadalede gerek de Haşdi Şabi saldırılarında etkin rol oynadılar. Şengal operasyonuna katıldılar. Pek çok yerde şehit verdiler.

PKK bu gücü Türk ordusu kurmuş gibi göstermek için sürekli olarak bilgi kirliliği yaydı.  IŞİD’e karşı uluslararası koalisyonunun verdiği eğitimler çerçevesinde zaman zaman Türk ordusu da bazı yerel güçlere eğitim veriyordu. Bunun Türk ordusu adına değil koalisyon adına yapıyordu. PKK buralardaki görüntüleri Türk ordusu eğitimi gibi vererek bu güçleri karalamaya çalıştı.

Diğer Haberler