PKK’nin İran kolu PJAK ile ittifak kuran Komalê ittifaktan çekildi: Sebep PJAK’ın İran ilişkileri

PKK'nin İran kolu PJAK ile ittifak kuran Komalê ittifaktan çekildi: Sebep PJAK'ın İran ilişkileri

Kürdistan İşçi Partisi’nin (PKK) İran kolu olan Kürdistan Özgür Yaşam Partisi (PJAK) İranla olan ilişkileri her zaman Doğu Kürdistanlı partilerin gündeminde olmuştur. Son Jina Amini isyan sürecinde de PKK-PJAK ve iran arasındaki ilişkiler daha fazla görünür oldu. PKK ile geçmişten beri bazı ilişkileri olan Komale da son olarak PJAK’la yaptığı ittifakı bozdu.

PKK iran içinde istediği kadar örgütlü değil. Diğer örgütlerin büyük bir kitlesi ve gücü var. PKK bu güçten yararlanmak için sürekli olarak ortak mücadele çağrısı yaptı. Fakat PKK ile iran ilişkileri herkes tarafından bilindiği için Kürt partileri PKK’nin bu çağrısına cevap vermedi. En son olarak PKK’nin iran kolu PJAK ile Komale örgütü arasında bazı görüşmeler yapıldı. Aslında görüşmelerde genel çerçevede ortak mücadele kararı alındı. Fakat resmi bir ittifak yapılmadı.
PKK ise kendi medyasında halka daha şirin görünmek için bu görüşmeleri büyük bir ittifak gibi yansıttı. Özellikle sosyal medya üzerinden ortak ordu kurmak vb konuları gündeme getirdi. Bu görüşmelerin üzerinden bir aydan fazla bir zaman geçti. Ve yapılang görüşme dışında adım atılmadı. Konuyu takip eden kişiler bu sessizliğin nedenini merak ediyordu. Sonuç ta bu ittifakın bozulduğu öğrenildi.

Konuya ilişkin haber Kürdistan Bölgesinde yayın yapan BasNews adlı habar ajansında yer aldı. Buna göre; PJAK ile bir süre önce Doğu Kürdistan’da ittifak kuran Komalê, PJAK’tan PKK ile İran arasında bir bağın olup olmadığını sorarak cevap istedi.

Konuya ilişkin Basnews’e açıklamalarda bulunan Komalê Yürütme Konseyi Üyesi Serwa Nesrî, PJAK’dan İranla herhangi bir ilişkilerinin olup olmadığını netleştirmeleri talebinde bulunduklarını teyit etti.

Elde edilen bilgilere göre, Doğu Kürdistanla Dayanışma Komitesi PJAK’ı ittifak olarak kabul etmedi ve bir süre öncesine kadar PJAK’la ittifak halinde bulunan Komalê’de PJAK ile olan ittifağını bitirdi.

Diğer Haberler