Ezdi Miri, Papa’dan Şengal Antlaşması’nın hayata geçirilmesi talebinde bulundu

Ezdi Miri, Papa’dan Şengal Antlaşması’nın hayata geçirilmesi talebinde bulundu

Mir Hazim Mir Tehsîn Beg liderliğinde İtalya’nın Başkenti Roma’da Hristiyanların Dini Lideri Papa ile bir araya gelen Ezdilerin üst düzey dini heyetinde yer alan Mir Dasin Faruq Beg görüşmenin içeriğine yönelik açıklamalarda bulundu.

Görüşmeye ilişkin Basnews’e değerlendirmelerde bulunan Mir Dasin Faruq Beg şunları söyledi: “Ezdi Miri, Papa ile görüşmesinde Şengal’deki kötü durumları iletti ve kendisinde mülteci konumuna düşmüş Ezdi halkının yeninden yurtlarına güvenlikli bir şekilde dönmesi için öncelikle Kürdistan Bölgesi ile Irak Hükümetleri arasında imzalanmış Şengal Anlaşması’nın hayata geçirilmesi için destek sunmasını talep etti. Irak’ın diğer kentlerindeki mültecilerin yurtlarına döndüklerini ama Şengal’in güvenlik problemlerinden kaynaklı Şengalli mültecilerin yurtlarına dönemediklerini ve halen kamplarda kötü koşullarda yaşamak zorunda kaldıklarını söyledi. Ayrıca şu ana kadar da Şengal’de hiç bir hizmet çalışmasının bulunmadığını dile getirdi. Buna bağlı olarak da Papa’nın Şengalli mültecilerin acılarını dünyaya duyurmasını ve bu temelde destek sunmasını istedi.”

Mîr Dasin Faruq Beg açıklamasını şöyle sürdürdü: “Mir Hazim Mîr Tehsîn Beg Papa’yla görüşmesinde Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani’nin özellikle kaçırılmış Ezdilerin dosyasındaki desteklerinden bahsetti. Aynı şekilde Kürdistan Bölgesi Başbakanı Mesrur Barzani’nin Esir Ezdileri Kurtarma Özel Ofisi’nin çalışmalarını aktardı ve bu ofisin şu ana kadar 3 bin 562 esiri kurtardığını ifade etti. Yine Kürdistan Bölgesi idaresinin burada yaşayan bütün bileşenlere nasıl eşit ve adaletli yaklaşım sergilediğini vurguladı.”

Mir Dasin Faruq Beg görüşmenin sonunda, Mir Hazim Mir Tehsîn Beg’in Vatikan’ın Papası’na Kürdistan Bölgesi ile Irak Hükümetleri arasında imzalanan Şengal Anlaşması’nın hayata geçirilmesi için destek vermesi talebinde bulunduğunu, bu anlaşmanın bölgede istikrar ve huzur sağlayacağını, Ezdilere karşı IŞİD tarafından 2014 yılında uygulanan vahşetinde jenosid olarak kabul edilmesi için destek sunmasını istediğini dile getirdi.

Diğer Haberler