PKK ve Haşdi Şabi’nin varlığı Şengal’deki halk güvenliğini tehlikeye atmaya devam ediyor

PKK ve Haşdi Şabi'nin varlığı Şengal'deki halk güvenliğini tehlikeye atmaya devam ediyor

 PKK ve Haşdi Şabi’nin Şengal’deki varlığı toplum düzen ve güvenliğin sağlanmasına engel olmaya devam ediyor. Bir çok suç durumu aydınlatılamıyor. Herkes silah sahibi oluyor ve cinayetler aydınlatılamıyor.

Kürdistan Demokrat Partisi (PDK) Şengal Yetkilisi yaptığı açıklamada, Şengal’de bulunan silahlı grupların iktidarından dolayı bir çok cinayet olayının failleri aydınlanamadığını belirtti.

Şengal’de sürekli olarak cinayet ve kaçırılma vakaları başgöstermekte, bu nedenle de Şengalli mülteciler yerlerine dönmeye korkuyorlar.

Konuya ilişkin Basnews’e açıklamalarda bulunan PDK Şengal Yetkilisi Sîlêman Hesen şunları söyledi: “İçerisinde yasa barındırmayan her bölgede cinayet ve kaçırılma gibi olaylar yaşanır. Hepsinden önemlisi de bu bölgede yaşayan insanlar artık bu durumlar karşısında büyük rahatsızlıklar duyuyorlar. Asıl önemli olan da bölgede bulunan ve iktidar konumunda bulunan silahlı gruplar yaşanan bu yasadışı olayların sorumlularının bulunması, ifşa edilmesinin önünü alıyorlar. Özellikle resmi kurumlara bu yönlü vakaları sağlıklı bir şekilde incelemelerine müsade etmiyorlar.”

Sîlêman Hesen açıklamasına şöyle devam etti: “Yasaların olmamasından dolayı Şengal’de sürekli olarak sivil insanlar öldürülüyorlar. Bağdat Hükümeti’nin Şengal üzerinde herhangi bir denetimi söz konusu değil. Buralar daha çok silahlı grupların kontrolünde ve kendi keyiflerine göre suç işliyorlar. Şu an Haşdi Şabi ile Kürdistan İşçi Partisi (PKK) Güçleri Şengal’de resmi polis güçlerinden daha etkinler. Yaşanan bir olay sonrasında polis güçleri suçluyu tutuklamak ve hukuk karşısına çıkartmak istediğinde bu silahlı gruplar buna izin vermiyorlar, bu nedenle de Şengal’de asayişin kurulmasına müsade etmiyorlar.”

Silahlı grupların Şengal’deki etkisinden dolayı polis güçlerinin çalışmalarını düzgün yapamadığına dikkat çeken PDK’li Yetkili açıklamasının devamında şunları dile getirdi: “Bu silahlı gruplardan dolayı yaşanan bir çok olayın failleri netleştirilemiyor ve yargının karşısına çıkartılamıyor. Bundan dolayı da Şengalli mülteciler içerisinde sürekli bir endişe yaşanıyor ve mülteciler yerlerine dönme konusunda tereddüt yaşıyorlar. Bu tür durumlardan dolayı da Şengal’de bir türlü güvenlik istikrarı sağlanamıyor.”

Aynı konuya ilişkin görüşlerini Basnews’e anlatan Irak Parlamentosu Milletvekili Mehma Xelîl’de şu hususlara dikkat çekti: “Kürdistan Bölgesi ile Irak Hükümeti arasında imzalanan Şengal’in normale dönüştürülmesi anlaşması bir an önce hayata geçirilmek zorundadır. Bu temelde Şengalli mültecilerin gönül rahatlığıyla yerlerine dönmeleri için zemin hazırlanmalıdır. Bunun için burada bulunan silahlı gruplar mutlaka şehirden uzaklaşmalıdır. Şengal halkının kararlarına da saygı duymalıdırlar. Özellikle Irak Parlamentosu’nda alınan yasa güçlerin Şengal’e girmeleri ve yasal olmayan güçlerin Şengal’i boşaltmaları kararının mutlaka yerine getirilmesi elzemdir.”

Diğer Haberler