Hüseyin Yezdanpena: Doğu Kürdistan halkı için çözüm referandumdur

Hüseyin Yezdanpena: Doğu Kürdistan halkı için çözüm referandumdur

Partiya Azadiya Kurdistan (PAK) lideri ve Huseyin Yezdanpena İran ve Doğu Kürdistan’da yaşanan sorunlara ilişkin hareket için önerdikleri siyasi çözümü açıkladı.

Kürdistan Bölgesinde yayın yanan NRT TV’nin programına atılan Hüseyin Yezdanpena sorunun siyasi gerginlikle değil Kürtlerin Referandum hakkını kabul etmekle çözüleceğini söyledi.

Hüseyin Yezdapena katıldığı programda şunları söyledi: “Kürdistan Özgürlük Partisi olarak biz Doğu Kürdistan için projemiz referandumdur. Bize göre referandum Kürtlerin en meşru ve temel hakkıdır. Halkın nasıl bir siyasi sistem istediği ve kendini nasıl yönetmek istediğine dönük bir referandum yapılmasını sağlayacak koşulları oluşturmak Doğu Kürdistan partilerinin temel görevi olmalıdır. Bu meşru bir haktır ayrıca yasaldır. Bir halkın kendi kaderini tayin hakkı uluslararası hukuk normları ve siyasal prensiplere de uygun bir yoldur. Bir halkın kendi kaderini tayin hakkını kullanması en temel demokratik hakkıdır ve demokrasinin kendisidir” dedi.

Yezdanpena ayrıca dün katıldığı KNN televizyonunda da İran’ın 14 Kasım günü Rojhilat partilerine yaptığı saldırıyı kınadı. Yezdanpena “IKDP’nin şehit düşen iki peşmerge kardeşimizi saygı ile anıyorum, partileri ve ailelerine başsağlığı diliyorum” dedi.

Yezdapena İran’ın bu saldırılarda iki amacı oluduğunu belirterek şunları söyledi: “İran’ın temel amaçlarından biri Doğu Kürdistan partilerinin üçüncü bir ülkeye nakledilmesi veya başka biçimde etkisiz hale getirilmesi fakat asıl amacı Kürdistan Bölgesini bu saldırılar ile baskı altına almak ve Bağdat’a mahkum etmektir.”

Ayrıca Yezdanpena konuşmasında “Kürdistan Bölgesinden destek gördük ve görüyoruz” dedi. Ayrıca “İran güçlerinin sınırı geçerek Kürdistan Bölgesinin sınırı üzerindeki bazı yerlere operasyon düzenleye bilir” dedi.

Diğer Haberler