Taliban, kadınların Kabil’deki parklara girmesini yasakladı

Taliban, kadınların Kabil’deki parklara girmesini yasakladı

Afganistan’da Ağustos 2021’de yönetimi yeniden ele geçiren Taliban, kadınların başkent Kabil’deki park ve eğlence parklarına girmesini yasakladı.

The Guardian gazetesinin aktardığına göre, Taliban daha önce de söz konusu parklara kadın ve erkeklerin farklı günlerde girmesini istemişti.

Afganistan’ın Ahlaksızlığı Önleme ve Erdemi Teşvik Bakanlığı Sözcüsü Mohammad Akif Sadeq Mohajir, dün (9 Kasım) bir açıklama yaparak “son 15 aydır bu durumu düzenleyip çözmek için ellerinden gelenin en iyisini yaptıklarını, hatta bunun için gün belirlediklerini” söyledi:

“Fakat hâlâ bazı yerlerde – aslında pek çok yerde demeliyiz – bu kurallar ihlal ediliyor. [Kadın ve erkekler] bir arada bulunuyor ve örtünme kurallarına riayet edilmiyor. Bu sebeple de şimdi bu karar alındı.”

“Zihinlerimiz yorgun”

Kadınların başkent Kabil’deki park ve eğlence parklarına girmesinin yasaklanması kadınların ve park sahiplerinin tepkisiyle karşılaştı.

Kendisini Vahide ismiyle tanıtan bir anne, “Okul yok, iş yok. Eğlenmek için en azından bir yerimizin olması lazım” dedi:

“Bütün gün evde olmaktan sıkıldık ve bıktık. Zihinlerimiz yorgun”

21 yaşındaki İlahiyat Fakültesi öğrencisi Raihana da kız kardeşleri ile geldiği parkta parka girmelerinin yasak olduğunu duyduğunda, “Çok heyecanlıydık… Bütün gün evde kalmaktan sıkıldık” dedi: “İslam’ın dışarı çıkıp parka gitmeye izin verdiği aşikar. Kendi ülkenizde özgürlüğünüz yoksa orada yaşamanın ne anlamı var?”

Kabil’de yaklaşık 250 kişinin çalıştığı bir eğlence parkının sahiplerinden olan Habib Jan Zazai ise “Kadınlar olmadan çocuklar da gelmez” diyerek böyle giderse işletmeyi kapatmak zorunda kalabileceklerini söyledi.

Kadın haklarına sert kısıtlamalar

Ağustos 2021’de ABD ordusunun çekilmesi ile ülkede kontrolü ele geçiren Taliban, o günden beri kadın hakları konusunda sert kısıtlamalara gitti.

İlkokuldan sonra eğitime devam etmeleri engellenirken dışarıya tüm vücudu ve yüzü örten burka olmadan çıkmaları yasaklandı.

Ayrıca kadınlara şehir dışına tek başına seyahat yasağı getirildi, kamunun büyük bir bölümünde çalışmaları da engellendi.

Diğer Haberler