Filistinli “Kudüs Tugayı” Ukranya’ya karşı Rusların yanında savaşıyor

Filistinli "Kudüs Tugayı" Ukranya'ya karşı Rusların yanında savaşıyor

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR) dün, Filistinli “Kudüs Tugayı’nın” Ukrayna’da devam eden savaşta Ruslarla birlikte savaşa katıldığını, Eylül ayının ortasında çatışmalara fiilen dahil olan Suriyeli “25. Tümen”in ise fiilen savaşa devam ettiğini bildirdi.

Gözlemevi kaynakları, geçen Ekim ayının sonunda ve Kasım ayının başında Ukrayna’da Ruslarla savaşan 4 Suriyelinin öldürüldüğünü, Rusların safında savaşa girmesinden bu yana hayatını kaybeden Suriyeli askerlerin sayısının 9’a çıktığını belirtti.

Rusya’nın Ukrayna’ya karşı savaşında topladığı ve sahaya taşıdığı Suriyeli sayısı yaklaşık iki bin. Gözlemevi, Ukrayna’da ilk kez 4 Ekim’de Suriyeli bir grubun öldürüldüğünü duyurdu.

Güvenilir kaynaklardan elde edilen bilgiye göre “25. Tümen – Özel Görevler” kapsamında Tuğgeneral Suheyl el-Hasan liderliğindeki ve Kaplan Kuvvetleri olarak bilinen tümenin 5 üyesi 2 Ekim Pazar günü Herson Cephesi’ndeki askeri operasyonlarda öldürüldüler. Ukrayna kuvvetleri, eyaletin kuzeydoğusunda bir karşı saldırı başlatmış ve Dnipro Nehri’nin kıyısında yeni alanların kontrolünü ele geçirmişti.

Rusya tarafından desteklenen “25. Tümen” kuvvetleri, Güney cephesinde olduğu gibi Herson’da da Rus kuvvetlerinin yanında savaşıyor.

Suriye Gözlemevi 21 Eylül’de yaptığı açıklamada 25. Tümen’in yüzlerce üyesinin aylardır Ukrayna’da olduğunu ve Rusya liderliğindeki muharebe operasyonlarına başladığını kaydetti.

SOHR, Suriyeli askerlerin birçoğunun geçen yıldan beri Rusya’da askeri eğitim gördüklerini ve Ukrayna’daki Rus savaşının başlamasından önce Rus diline hâkim olduklarını bildirdi. Gözlemevi 15 Eylül’de, kaynakları aracılığıyla elde ettiği bilgiye göre, Rusya’nın Ukrayna’ya karşı savaşında görev alan Suriyeli paralı askerlerin özellikle Rusya’da bulunduklarını, bazıları ise doğu Ukrayna’da bulunuyorlar.  Suriyeli askerlerin buradaki görevleri kendi varlık alanlarını korumak.

Kaynak: (Şarkul Avsat)

Diğer Haberler