PDK Kerkük’e geri mi dönüyor?

PDK Kerkük'e geri mi dönüyor?

Irak’ta yeni kurulan Sudani Hükümeti bileşenleri arasında yapılan anlaşma gereği, 6 ay içerisinde Kerkük’te bulunan bütün ofisler tekrardan açılacak ve Kürdistan Demokrat Partisi’de (PDK) tekrar Kerkük’e dönecek.

PDK 14’üncü Kongresi Üyesi Mihemed Xorşîd konuyla ilgili K24 Tv’ye yaptığı açıklamada, Irak’ta yeni kurulan hükümet bileşenleri arasında bu türden anlaşmaların yapıldığını belirtti.

Mihemed Xorşîd açıklamasında şunları söyledi: “Anlaşmaya göre, bu konu Sudani Hükümeti kabinesi çalışma programına konuldu. Irak Parlamentosu tarafından da bu çalışma onandı. Buna göre, 6 ay içerisinde Kerkük’te eskiden varolan ve işgal edilmiş bütün ofisler yeniden faaliyete geçecekler. Ayrıca bu bölgelerdeki güvenlik ve asayiş problemleri de ortadan kaldırılacak.”

Bu programa göre PDK’nin Kerkük’e dönüp dönmeyeceğine dair soruya Xorşîd şunları dile getirdi: “Her ne kadar daha önceki Irak Hükümetleri verdikleri sözleri tutmadıysa da bu defa yeni hükümetin sözünde durması için elimizden geleni yapacağız.”

PDK 14’üncü kongresi öncesi PDK’nin Kerkük Örgütlenme Ofisi Yetkilisi olan Mihemed Xorşîd, PDK’nin şu an Kerkük’te önceki dönemlere nazaran daha güçlü olduğunu, Kürdistan Yurtseverler Birliği (YNK) ile Kerkük’teki oy farkının sadece 20 bin olduğunu ifade etti.

PDK 14’üncü kongresinde Kerkük delege temsilciğine ilişkin görüşlerini de açıklayan Xorşîd şunları dile getirdi: “Kendi bölgelerimizdeki istenmedik olayların vuku bulmuş olması nedeniyle kongre için tam istenilen düzeyde katkı sunma şansına sahip olamadık. Bu nedenle Başkan Mesut Barzani kongrede bütün delegelere çağrıda bulunarak oylamalar esnasında coğrafik durumların da gözönünde bulundurulmasını ve PDK Merkez Komite seçimlerinde bu hususa dikkat edilmesini talep etti.”

Diğer Haberler