Evin Cezaevi’nde çıkan olaylarda 4 tutuklu yaşamını yitirdi, 61 yaralı

Evin Cezaevi'nde çıkan olaylarda 4 tutuklu yaşamını yitirdi, 61 yaralı

İran’ın başkenti Tahran’daki Evin Cezaevi’nde dün gece yaşanan olaylarda 4 mahkumun hayatını kaybettiği, 61’nin yaralandığı bildirildi.Evin Cezaevi, siyasi tutuklular, aktivist ve gazetecilerin tutulduğu cezaevi olarak biliniyor.

İran Yargı Erki Enformasyon Ofisinden siyasi tutuklularıyla öne çıkan Evin Cezaevi’ndeki olaylara ilişkin yazılı açıklama yapıldı.

Açıklamada, “Dün gece, adi suçluların bulunduğu bölümde mahkumlar arasında yaşanan kavga esnasında, hapishanenin dikiş atölyesinde çıkan yangın sonucu 4 mahkum dumandan zehirlenerek hayatını kaybetti, 61 mahkum da yaralandı” ifadelerine yer verildi.

Olaylar sırasında kaçmaya teşebbüs eden mahkumların yakalandığı belirtilen açıklamada, yaralıların çoğunun ayakta tedavi edildiği, hastanede tedavi gören 10 mahkumdan 4’ünün ise durumunun ağır olduğu kaydedildi.

İranlı gazetecilerin ve ülke dışında yayın yapan internet sitelerinin geçtiği görüntülere göre yangın nedeniyle dumanların yükseldiği Evin Cezaevi’nden çatışma sesleri duyulmuştu.

Polis ve itfaiyenin olay yerine gittiği görülen görüntülerde tutuklu yakınları ile halkın ise cezaevinin etrafında toplandığı, hükümet karşıtı sloganlar attığı görüntüler hızla dolaşıma girdi.

4 tutuklu yaşamını yitirdi, 61 yaralı

İran savcılığından yapılan açıklamada dün gece Evin Cezaevi’ndeki patlamalar sonrası yaşanan yangında 4 tutuklunun yaşamını yitirdiğini 61 tutklunun da yaralandığını açıkladı.

İran resmi ajansı Mizan’ın İran Savcılık Kurumuna dayandırdığı haberine göre;  Tahran’daki Evin Cezaevi’nde meydana gelen yangında dumandan etkilenen 4 mahkumun yaşamını yitirdiğini, 61 mahkumun ise yaralandı.

Haberde yaralılardan 51’inin tedavileri tamamlandıktan sonra cezaevine gönderildikleri belirtildi. Hayatını kaybeden 4 kişinin ise siyasi mahkum olmadıkları “hırsızlık” dosyasından dolayı tutuklu oldukları kaydedildi. Ancak hayatını kaybeden tutukluların kimlik bilgileri açıklanmadı.

Dün akşam sosyal medyada Tahran’ın kötü şöhretiyle ünlenen Evin Cezaevi’nde 3 patlama ardından büyük bir yangının çıktığının görüldüğü videolar yayıldı. Yer yer silah seslerinin de geldiği bölgeye itfaiye ve güvenlik güçleri sevk edildi.

İran medyası, cezaevinde adi tutukluların kıyafetlerini yakarak isyan çıkardığı ve güvenlik güçlerinin olayı kontrol ettiğini ileri sürdü.

Resmi olmayan haberlere göre yaşanan olaylarda Evin Cezaevi’ndeki 10 tutuklu yaşamını yitirdi.

ABD’den tepki

Öte yandan ABD Dışişleri Sözcüsü Ned Price Twitter hesabından yaptığı açıklamada İran yönetiminden Evin Cezaevi’ndeki tutukluları bırakması gerektiğini söyledi.

Açıklamada cezaevindeki olayların ivedilikle takip edildiğini belirten Price, cezaevinde haksız yere tutulan ABD vatandaşlarının güvenliğinden İran yönetiminin sorumlu olduğunu belirtti.

Ned Price açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Evin Cezaevi’nden gelen haberleri ivedilikle takip ediyoruz. Bölgedeki İsviçre konsolosluğu ile temas halindeyiz. İran, derhal serbest bırakılması gereken haksız yere gözaltına alınan vatandaşlarımızın güvenliğinden tamamen sorumludur.”

“İran yangını bilinçli çıkardı”

Rûdaw bültenine bağlanan Toronto’da York Üniversitesinde öğretim görevlisi olan Rojhılatlı Prof. Dr. Feridun Rehmani Evin Cezaevi’ndeki olaylara ilişkin “İran hükümeti gösterilerde çok sayıda insanın gözaltına aldı. Cezaevindeki yangının hükümet tarafından bilinçli çıkarıldığı ve içerdeki tutukluların iradesini kırmak için düzenlenmiş bir plan olduğu anlaşılıyor” dedi.

Batılı ülkelerin İran’da olan bitenlere kayıtsız kaldığını belirten  Prof. Dr. Rehmani  “ABD ve Kanada’nın şu ana kadar İran Devrim Muhafızlarını terör listesine almamış olması eleştiri konudur” ifadelerini kullandı.

Diğer Haberler