16 Ekim ihaneti Kakaileri de etkiledi: Daquq’ta 7 kakeyi köyü boşaltıldı

16 Ekim ihaneti Kakaileri de etkiledi: Daquq'ta 7 kakeyi köyü boşaltıldı

16 Ekim ihaneti nedeniyle Daqûq ilçesindeki bazı Kakeyî Kürt köyleri boşaltıldı bu köylerden sadece altı tanesi zor koşullar altında yaşamlarını idame etmeye çalışıyor.

Daqûq bölgesinin önde gelen önemli Kakeyî Kürt şahsiyeti Ezîz Kakeyi, BasNews’e yaptığı açıklamada, Kakeyî Kürtleri’nin Daqûq ilçesinde 20 köye sahip olduğunu, ancak şu anda köylerinden sadece altısının kaldığını belirterek, eskiden Kakeiyanlar’ın merkezi olan Topzawa köyünde şimdi sadece 90 evin kaldığını ifade etti.

Ezîz Kakeyî açıklamasının devamında şunları belirtti: “1970’lerde Arapları Kakeyî köylerine getirip yerleştirdiler. Kakeyî halkı bu nedenle köylerini terk etti. Bazıları 2003’ten sonra köylerine geri döndüler. Ancak yaşanan şiddet nedeniyle 16 Ekim olaylarından sonra tekrar köylerinden ayrıldılar.”

Ezîz Kakeyi, 2017’den bu yana yedi Kakeyî köyünün boşaltıldığını ve şu an altı köyde Kakeyîlerin yaşadığına dikkat çekerek, Baas rejimi döneminde köylerine yerleştirilen Arapların yeniden bu köylere geri dönerek yerleşmeye başladığını kaydetti.

16 Ekim 2017’de yaşanan ihanetin sonucu olarak, Daqûq bölgesindeki yedi Kakeyî Kürt köyü boşaltıldı. Kürt köyleri IŞİD terörü ve Iraklı milis güçlerinin tehditleri sonucu yaşam yerlerini bırakmak zorunda kaldılar.

Diğer Haberler