Rojhılat: İran devleti Sine’de terör uyguluyor, halk geri adım atmıyor

İran devleti Sine’de terör uyguluyor

İran ve Rohılat’ta, Jina Emini isyanı bugün 27. gününü doldurdu.

Bugün Kürt şehirlerindeki işyerleri İran hükümetinin baskılarını protesto etöem amacıyla kepenklerini açmadı. Buna karşı güvenlik güçlerinin şiddetli karşı operasyonu devam ediyor.

Kepenk kapatma eyleminin en yaygın şekilde görüldüğü Kürt kenti Sine’deki yerel kaynaklar ağır makineli tüfekler kullanan çok sayıda güvenlik gücünün kente konuşlandırıldığını ve yetkililerin “doğrudan insanlara ateş etme” emri vermeleri nedeniyle insanların evlerinden çıkamadığını söyledi.

Şehirde hastaneler yaralılarla dolup taşarken, halk da endişe içinde. Iran güvenlik güçleri Sine’de terör uyguluyor.

Yaralıları tedavi eden doktorlar tutuklandı

Şehirdeki yetkililer, protestoları bastırmak için diğer şehirlerden takviye güç talep etti. Edinilen bilgilere göre “olası bir isyandan” endişe duyan kolluk güçleri ve sivil giyimli hükümet ajanları hastanelerde bile insanları tutuklamaya çalıştı.

Hengaw İnsan Hakları Örgütü, güvenlik güçlerinin eczanelerde ve hastanelerde yaralı protestocuları tedavi eden birkaç doktoru tutukladığını bildirdi.

Senendej, Sakız, Bukan ve Sepelizıhaw gibi Kürt şehirlerinde hala kepenkler kapalı.

Hengaw Başkanı Arsalan Yarahmedi medyaya verdiği demeçte “Üç gün önce Rojhilat’ın bazı kentleriyle İran’ın diğer kentlerindeki işyeri sahipleri Senendej’deki eyleme destek vermek için anlaşmaya varmışlardı” dedi.

Üniversite ve lise öğrencilerinin ön saflarda yer aldığı, “diktatörlüğe ölüm” sloganlarının atıldığı ve rejim değişikliği çağrısında bulunulan protestolar, son dört haftadır İran genelinde devam ediyor.

1979 devriminde kritik rol oynayan İran’ın güneydoğusundaki petrokimya tesislerinde çalışan işçiler de protestocularla dayanma içinde. Asuleye kentindeki #Buşehr Petrokimya Projesinde çalışan işçiler greve destek için şehirler arası otobanı trafiğe kapattı.

Diğer Haberler