PKK’nin Çiyaye Kurmênc (Efrin) de katlettiği ilk Kürt siyasetçi Zibari’nin katledilişinin 31’inci yıl dönümü

PKK’nin Çiyaye Kurmênc (Efrin) de katlettiği ilk Kürt siyasetçi Zibari’nin katledilişinin 31’inci yıl dönümü

PKK 31 yıl önce bu gün Efrin’de bir Kürt siyasetçiyi, PKK’ye yaptığı eleştirilerden dolayı katletmişti. Bu katliam PKK’nin Efrin’deki ilk siyasi cinayetiydi.

Ebdulhemid Zibari, Efrin’li bir Kürt. Zibari yurtsever bir aile içinde dünyaya gelen yurtsever bir Kürt. Küçük yaştan itibaren Kürt hareketleri için çalışma yürütmüş bir isim. Daha sonr7a da Partiye Elwehde yani Yekiti adlı Kürt partisinin yönetiminde yer aldı. Halkın Arap asimilasyunundan etkilenmesini engellemek için Kürtçe alfa ile eğitim ve Kürt tarihi üzerine eğitimler veriyor, verilen eğitimleri destekliyordu.

1991 yılında PKK’nin Efrin’deki faliyetlerini eleştirdi. PKK’nin ailelerden izinsiz çocuk kaçırması, halk içinde bölücülük yapması, çelişkileri körüklemesi yaptığı ilk eleştiriler arasındaydı.

Ebduhamid Zibari daha sonra PKK’nin Suriye devleti ile olan ilişkilerini eleştirdi. Zibari “Başkanı Şam’da Esad’ın koruması altındaki bir parti Rojava’da, Efrin’deki halkı örgütleyemez, örgütlememeli. Çünkü bu sadece Esad’a hizmet eder” diyordu. Zibari daha o zamanlar PKK’nin Suriye rejimi ile olan ilişkilerini eleştiriyordu.

PKK bu eleştirilerin halk içinde gittikçe kabul edilir olmasından rahatsızdı. Bunun için 10 Ekim 1991 yılında Efrin’in Raco nahiyesinin Me’mila köyünde zeytin bahçesinde çalışırken PKK tarafından öldürüldü.
PKK her zaman olduğu gibi cinayeti üslenmedi. İlgisi olmadığını söyledi. Fakat daha sonra PKK’den ayrılan bazı isimlerin itirafları ile olay ortaya çıktı.

Zibari’nin cinayetinden sonra PKK muhalif düşüncelere karşı şiddetini de devam ettirdi.
PKK 40 yıllık tarihi boyunca güç gördüğü ve önünde engel gördüğü pek çok siyasi şahsiyeti hedef aldı. Dört parça Kürdistan’da siyasi cinayetler yürüttü.

ilk kurşunu bile Kürtlere karşı sıkan PKK, zaman içinde cinayetlerinin dozunu arttırdı.
Son yıllarda ise özellikle Rojava’da pek çok siyasi cinayet işlendi. Ayrıca Güney Kürdistan’da Serê Zeri asayiş müdürü Gazi Salih Alixan gibi kişiler de öldürüldü.

Diğer Haberler