PKK’nin kadroları Süleymaniye’de ve Germiyan Bölgesi’nde vuruluyor ama PKK, PDK’yi suçluyor

PKK’nin kadroları Süleymaniye'de ve Germiyan Bölgesi’nde vuruluyor ama PKK, PDK’yi suçluyor

Türkiye’nin Süleymaniye sınırlarında Kürdistan İşçi Partisi’ne (PKK) yönelik saldırıları buralarda yaşayan halkı tedirginliğe sokuyor. Süleymaniye Bölgesi’nde yaşayan Milletvekilleri ve Aydınlara göre, çatışmaların Süleymaniye Bölgesi’ne taşması bu bölge için çok tehlikeli.

Konuya ilişkin Değişim Hareketi’li (Goran) bir yetkili şunları dile getiriyor: “Geçtiğimiz 4 yıl içerisinde PKK’li bir çok üst düzey yetkili Süleymaniye sınırında vuruldular. Bunlardan bir kısmı kendi iç çelişkilerinden dolayı, bir kısmı da Türkiye Milli İstihbaratı’nın (MİT) özel operasyonları ile yaşandı.”

Goran yetkilisi: YNK’yi sorumlu göreceklerine PDK’yi suçluyorlar

PKK 2018 yılında Dukan kentinde Türkiye vatandaşı 3 kişiyi kaçırdı ve bunların güvenlik (MİT) elemanı olduklarını iddia etti. PKK yöneticileri Demhat Agit ile Asar Irmak 23 Ekim 2019’da Ezmer Dağı’nda katledildiler. Daha sonra 18 Eylül’de PKK Şehit Aileleri Komitesi Yetkilisi Ulaş Doğan Süleymaniye’de katledildi. Hakeza 28 Temmuz’da PKK Yürütme Konseyi Üyesi Hatice Hezer Erbet Kampı’nda katledildi.

Türkiye MİT teşkilatı 23 Ekim 2020’de paylaştığı bir haberde gerçekleştirdikleri bir özel operasyonla Ferhad Tekiner (Fırat Botan) isimli PKK’li bir gerillayı Süleymaniye’den alarak Türkiye’ye götürdüklerini açıkladı.

PKK Yöneticileri sürekli olarak Süleymaniye kentinde kadrolarının bu şekilde katledilmesi veya kaçırılmasından çok rahatsızlar ve bu yönlü tehditler geliştiriyorlar. Fakat bu konuda Kürdistan Yurtseverler Birliği’ni (YNK) sorumlu görecekleri yerde PDK’yi suçlamayı kendileri açısından daha rahat görüyorlar.

PKK kimsenin görüşünü dikkate almıyor

Bu durumlara ilişkin Basnews’e açıklamalarda bulunan Goran Ulusal Toplum Meclisi Üyesi Osman Husên şunları söyledi: “Biz Goran Hareketi olarak bu konularda tavrımızı net belirledik ama PKK maalesef kimsenin görüşlerini dikkate almıyor. Uzun zamandır Süleymaniye’de neredeyse her gün 2 kişi katlediliyor. Önceleri PKK kurumları YNK kurumlarının yanındayken de halk yüksek bir sesle PKK’nin kendi çocuklarını savaşa götürdüğünden şikayetçi oluyorlardı.”

Osman Husên açıklamasına şu şekilde devam etti: “PKK neden kadroları vurulunca başka partilerden şikayetçi oluyor? Türkiye İnsansız Hava Araçları (İHA) binlerce Km. Mesafe kaydederek gelip Kifrî’de insanları vuruyor. Bu sınırlar binlerce Km. Uzunlukta. Nasıl kontrol edilecek? Halk bu şikayetlerini açık bir şekilde yapıyor ve Heval Ebubekir Süleymaniye kentinin birincil derecede sorumlusu ama bu sorunları halletmeye gücü yetmiyor. Çünkü onun elinde değil ve onu aşıyor. Rahmetli Newşirvan Mistefa’da Kandil’de PKK’ye açık bir şekilde kurumlarını Süleymaniye’den çıkartmaları yönünde telkinde bulundu. Çünkü daha o zaman bu durumlarla karşı karşıya kalacaklarını ön görmüştü.”

17 Haziran 2022’de PKK kadrosu Ferhad Şiblî’nin Kelar’da Türkiye’nin bombalaması sonrası hayatını kaybetmesi ve ardından 17 Mayıs 2022’de Zeki Çelebi’de katledildi.

22 Haziran 2021’de Anadolu Ajansı (AA) paylaştığı haberde, MİT’in 2 üst düzey PKK’liyi katlettiğini duyurdu. Haberde vurulan yetkililerden birisinin İnterpolle aranan Ulaş Doğan olduğunu yazdı.

Aynı şekilde AA başka bir haberinde PKK’li diğer bir yetkili Hesen Adar’ı Qeladize’de vurduğunu duyurdu ama ayrıntılarını paylaşmadı.

AA’nın paylaştığı bilgilere göre, 1 Kasım 2019 ile 25 Temmuz 2022 arasındaki tarihlerde Kobani, Amûde, Mexmûr, Kerkûk ve Süleymaniye’de toplamda 82 PKK’li yetkilinin vurulduğunu paylaştı.

YNK Kürdistan Bölgesi Parlamentosu Milletvekili Heriş Husên’de bu durumlara ilişkin Basnews’e yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Türkiye ile PKK arasında Güney Kürdistan’da yaşanan çatışmalar çok tedirgin edici boyutlara ulaştı. PKK’nin Türkiye’nin Kürdistan Bölgesi’ne girmesine sebep olacak gerekçelere zemin sunma hakkı yoktur. PKK yetkili insanlarını Kürdistan Bölgesi kentlerine göndermemeli ve istikrarı bozucu davranışlardan uzak durmalı.”

Diğer Haberler