ABD Dışişleri Bakanlığı Kürdistan Bölgesindeki askeri hareketlilikleri değerlendirdi: PKK’yi terör örgütü olarak görüyoruz ama diğer partileri değil

ABD Dışişleri Bakanlığı Kürdistan Bölgesindeki askeri hareketlilikleri değerlendirdi: PKK’yi terör örgütü olarak görüyoruz ama diğer partileri değil

ABD yetkilileri ve kurumları son dönemde Kürdistan Bölgesi topraklarında artan İran ve Türkiye saldırılarına dönük açıklamalarda bulunuyor.

Sözcü Ned Price: PKK uluslararası terör örgütüdür

ABD Dışişleri Bakanı sözcüsü Ned Price ABD’ye yayın yapan Newsweek gazetesine konuştu. Türkiye’nin Kürdistan Bölgesi topraklarına yaptığı operasyonları da gündeme getiren Price PKK’nin varlığını da değerlendirdi.

Ned Price gazeteye dönük konuşmasında şunları söyledi: “Amerika PKK’yi uluslararası bir terör örgütü olarak görüyor, bunu daha öncede açıkladık. Fakat biz Komela Kürdistan İran ve İran Kürdistan Demokrat Partisi (HDK-I) ve Kürdistan Özgürlük Partisi (PAK)’ı terör örgütü olarak görmüyoruz.”

Price’nin bu açıklaması Türk devletinin PKK’yi bahane ederek Kürdistan Bölgesine yaptığı saldırıların nedenini daha iyi izah ediyor.

PKK her ne kadar sürekli olarak Türkiye’nin operasyonları için Kürdistan Bölgesini suçlasa da esasta PKK’nin terör listesinde oluşu Türkiye’nin operasyonlarını meşru kılıyor.

Price’nin özellikle Komala, HDK-I ve PAK’ın ismini vererek terör örgütü olarak görmüyoruz demesi de Rojhelat partilerinin itinalı eylem ve siyaset tarzını ortaya koyuyor.

2023 Raporu: Türkiye, Irak ve Suriye’yi istikrarsızlaştırıyor

Ayrıca Amerika Dışişleri Bakanlığı gözlem ofisi 2023 yılına dönük eylem planına dönük kapsamlı bir eylem planı yayınladı. Raporda Türkiye’nın Kürdistan Bölgesi, Irak ve Suriye’ye dönük askeri saldırıları kınandı.

Raporda ayrıca “Türk devletinin Rojava’daki HSD güçlerine dönük saldırıları da HSD kontrolündeki yerleşim yerlerinin hayatını zorlaştırıyor” ifadelerine yer verildi.

Raporun sonunda ise Türk devletinin Zaxo’da tristlere dönük yaptığı saldırı da kınandı. Türk devletinin Perax saldırısında 9 turist hayatını kaybetmiş, Ankara saldırının kendisi tarafından yapıldığını ret etmişti.

Diğer Haberler