Mesrur Barzani’nin Chatham House’deki değerlendirmelerini ele alan “Yeni Bir Başlangıç” kitabı yayınlandı

Mesrur Barzani’nin Chatham House’deki değerlendirmelerini ele alan “Yeni Bir Başlangıç” kitabı yayınlandı

Awesta yayınları Mesrur Barzani’nin Chatham House’deki konuşmalarını yorumlayan ve farklı yönlerden inceleyen bir kitap yayınladı. Kitap Kurmanci ve Türkçe dillerinde basıldı.

Kürdistan Bölgesi Başbakanı Mesrur Barzani başkanlığındaki bir heyet bir dizi resmi temaslarda bulunmak amacıyla 18 Nisan 2022 tarihinde İngiltere’nin başkenti Londra’yı ziyaret etti, temaslar gerçekleştirdi ve Chatham House’da bir konuşma yaptı.

Bu konuşma yerli ve yabancı siyaset uzmanlarına göre çok önemli bir konuşmaydı. Çünkü Chatham House yani Kraliyet Uluslararası ilişkiler Enstitüsü siyasette büyük yeri olan bir kurum ayrıca 102 yıllık tarihinde ilk kez bir Kürt burada konuşmacı olarak alınıyor.

Mesrur Barzani buradaki konuşmasında Ortadoğu’daki sorunlar ve Irak ile Kürdistan bölgesi ilişkilerini ele almıştı. Irak için Konfederalizm öneren Başbakan Barzani “Irak’ın tamamındaki halklarımız, onurlu bir şekilde kendi kaderini tayin etme şansını hak ediyor.

Bu odadaki herkesi temin ederim ki burada savunduğum model, Bağdattan tüm gücün alınması anlamına gelmiyor. Ve bu ulusal sınırların yıkılması anlamına da gelmez. Bunun yerine, inandırıcı bir şekilde adem-i merkeziyetçi karar almanın ciddi bir şekilde düşünülmesi gerektiğine inanıyorum. Kendi kaderini tayin etmeye yardım etmenin, gerçekten bir ulus inşası olabileceği inancındayım.” diyerek yeni bir model önermişti.

Awesta yayınları kitabın tanıtımında ise şunları söylüyor: “Elinizdeki kitap, dünyanın en hassas ve önemli bölgesinin sorunlarının tespiti ve siyasi çözümleri konusunda analizler yapmayı amaçlamaktadır. Bu kitap her biri kendi alanında uzman ve tecrübeli bir grup üniversite öğretim üyesi, akademisyen, tanınmış yazar, araştırmacı, siyasi yorumcunun, Mesrur Barzani’nin konuşmasını farklı açılardan ayrıntılı bir şekilde inceleyen yorum ve analizlerini ele alan makalelerini içermektedir.”

Diğer Haberler