Kürt gazeteci-yazar Musa Anter’in (Apê Musa) 20 Eylül 1992’de Diyarbakır’da Jitem tarafından katledilmesinin üzerinden 30 yıl geçti.
1920 yılında Mardin’in Nusaybin ilçesinde doğan Musa Anter’in Diyarbakır’da katledilmesinin üzerinden 28 yıl geçti. Uzun yıllar gazetecilik ve yazarlık yapan Anter, İleri Yurt, Dicle-Fırat, Barış Dünyası, Deng, Yön, Azadiye Welat, Yeni Ülke, Özgür Gündem, Rewşen ve Tewlo’da çalıştı.
Yayımladığı Kürtçe şiiri “Qimil” sebebiyle 1959 yılında “49’lar Davası” olarak bilinen davada idamla yargılanan Anter, 12 Eylül darbesinden sonra ise Kürtçülük propagandası yaptığı gerekçesiyle tutuklandı.
Diyarbakır’da katledildi
Anter, 20 Eylül 1992’de Kültür-Sanat Festivali için bulunduğu Diyarbakır’da Jitem tarafından katledildi. Anter’e yapılan suikast daha sonra eski JİTEM üyesi Abdülkadir Aygan tarafından itiraf edildi. Aygan eski bir PKK üyesiydi.
Musa Anter kimdir?
1920 yılında Mardin’e bağlı Nusaybin ilçesinin Zivingê (Eskimağara) köyünde dünyaya gelen Musa Anter, ilkokulu Mardin’de, ortaokul ve liseyi Adana’da okudu. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni bitirdi. Annesi Fesla Hanım, ilk kadın muhtarlardan biridir.
1944’te Abdurrahim Rahmi Zapsu’nun kızı Ayşe Hale ile evlendi. Cüneyt Zapsu’nun halası olan Sankt Georg Avusturya Lisesi mezunu Ayşe Hanım ile evliliğinden 1945’te büyük oğlu Anter, 1948’de kızı Rahşan ve 1950’de küçük oğlu Dicle dünyaya geldi. İlk gözaltıya alınması öğrencilik yıllarında Dersim Ayaklanması sırasında oldu.
Anter, Mustafa Kemal’in annesi Zübeyde Hanım’a sövdüğü için 45 gün gözaltında kaldı.
Canip Yıldırım ve Yusuf Azizoğlu ile birlikte İleri Yurt gazetesini çıkaran Anter, yayımladığı Kürtçe şiiri “Qimil/Kımıl” sebebiyle 1959 yılında 49’lar davasında idamla yargılandı. 27 Mayıs Darbesi’nde aftan yararlanarak serbest kalan Anter, cezaevinden çıktıktan sonra Deng, Barış Dünyası ve Yön dergilerinde yazdı.
1963’te 23’ler davası ile tekrar cezaevine girdi. Mamak, Sultan Ahmet, Balmumcu, Seyrantepe ve Nusaybin cezaevlerinde yattı. 12 Eylül Darbesi’nde Kürtçülük propagandası yapmaktan tutuklandı. Yaşamı boyunca toplam 11,5 yıl hapis yattı.
Devrimci Doğu Kültür Ocakları, Halkın Emek Partisi, Mezopotamya Kültür Merkezi ve İstanbul Kürt Enstitüsü’nün kurucularındandı.
Kuzey Kürdistan’ın karanlık döneminde Kürdistan fikirinin canlı tutulmasına yaptığı katkıları bilenen Musa Anter davası ise şimdi zaman aşımı ile karşı karşıya.
Katledilen Gazeteci-Yazar Musa Anter cinayetinde 30 yıllık zaman aşımı 20 Eylül’de dolacak. Bugün görülen duruşmada mahkeme başkanı davayı 21 Eylül’e erteledi. Ancak zamanaşımı süresi dolmuş olacak.