Kemal Kurkut davasında polis ilk ifadesiyle çelişti: “Elinde pala vardı”

Kemal Kurkut davasında polis ilk ifadesiyle çelişti: “Elinde pala vardı”

Diyarbakır’da 2017 Newroz’unda polisin silahla vurarak ölümüne sebep olduğu Kemal Kurkut ile ilgili davada iki polis ifade verdi.

Diyarbakır 7. Ağır Ceza Mahkemesi’nde Kurkut’u olası kastla öldürmekten yargılanan polis Y.Ş. beraat etmişti. Kararı Diyarbakır Bölge Adliye Mahkemesi 1. Ceza Dairesi bozdu, dava yeniden görülüyor. MA’nın haberine göre, yeniden görülmeye başlanan davada, biri şube müdürü diğeri polis amiri olan iki tanık, bulundukları kentlerde ifade verdi.

Bir polis “pala”, diğeri “bıçak” dedi

Olayın yaşandığı alanda olduğu öne sürülen polis amiri K.S., görevli olduğu kentte Konya 1. Ağır Mahkemesinde, Balıkesir İl Asayiş Şube Müdürü E.T. Balıkesir 1. Ağır Ceza Mahkemesinde dinlendi.

E.T., Kurkut’un elinde kavisli, kısa, uç bölümü geniş, kabzasına doğru daralan bir tür kılıç olan pala olduğunu öne sürdü. Polis memuru K.S. ise Kurkut’un elinde bıçak olduğunu söyledi.

“Havaya doğru ateş ettiklerini gördüm”

Olay sırasında Diyarbakır’da komiser olarak görev yaptığını aktaran E.T., anons geçildikten kısa bir süre sonra üzeri çıplak bir şahsın geldiğini belirtti: “Elinde pala olan üzeri çıplak bir şahıs bizim bulunduğumuz barikata doğru geldi. Bu şahıs elindeki palayı sağa sola savurarak, ‘Diyarbakır’ı yakarım, hepinizi öldürürüm’ gibi sözler söyledi. Biz bu aşamada kendisini sakinleştirmeye çalıştık, hatta bir polis memuru arkadaşım kendisine doğru yaklaşarak elinde copla şahsın bıçak olan eline vurmaya çalıştı, ancak şahıs polis memuru arkadaşımıza elindeki palayı savurdu ve polis memuru son anda kendini kurtardı. Ben bu olayı bizzat gördüm. Ardından bu şahıs bir barikatı daha aşarak ileriye doğru hareket etmeye başlayınca, bazı polis memuru arkadaşlarımız şahsı durdurmak adına havaya doğru ateş ettiler. Bu aşamada biz kendilerini ateş etmemeleri hususunda uyardık, ardından elinde pala olan şahıs yere düştü. Ben alandaki polis memurlarını sadece şahsı uyarmak kastıyla havaya doğru ateş ettiklerini gördüm, şahsın üzerine veya yere doğru ateş eden herhangi bir polis memuru görmedim. Çok sayıda polis memuru olduğu için silah kullanan polis memurunun ismini hatırlamıyorum, bana sormuş olduğunuz Y,Ş,’yi de o gün silahla ateş edip etmediğini görmedim.”

İlk ifadesinde “pala” yoktu

Diyarbakır Valiliği İl Disiplin Kurulu’na verdiği ifadede, “Kurkut’un elindeki palayı bir polise savurduğu” yönünde bir ifadesi bulunmadığı hatırlatılan E.T., “O raporda elinde pala olan şahsın polis memuru arkadaşımıza elindeki palayı savurduğunu söylememiş olabilirim, ancak ben hususu bizzat gördüğüm için bu hususu söylüyorum” yanıtını verdi.

“‘Ateş etmeyi kesin’ emri verdim”

Polis K.S. ise Kurkut’un elinde bıçak olduğunu söyledi: “Süzme noktasında bulunduğumuz esnada polis memuru arkadaşlar bir şahsa elindeki bıçağı bırakması yönünde uyarılar yaptığını duydum. Bunun üzerine uyarı yapılan yere gittiğimde elinde bıçak olan üst tarafı çıplak, alt tarafında kargo tipi pantolon bulunan bir erkek şahsın olduğunu gördüm. Görevli polislere hitaben ‘Burası Amed, bugün burada hepiniz öleceksiniz. Hepinizi öldürüp patlatacağım’ şeklinde sözler sarf ettiğini duydum. Bunun üzerine görevli polisler havaya çok sayıda uyarı ateşi açtılar, ancak maktul süzme noktasını geçerek Nevruz meydanına doğru gitti. Polis arkadaşların üzerine bıçakla saldırdı. Canlı bomba olma ihtimali de bulunuyordu. Çok sayıda silah ateşlendiği için sorumlu amir olarak ‘ateş etmeyi kesin’ şeklinde emir verdim, ancak ortam çok kalabalık olduğu için görevli polisler emrimi duymamış olabilirler. Ben maktulün kimin silahıyla ve ne şekilde vurulduğunu görmedim, çünkü olay anında çok sayıda silah ateşlendi. Ancak, maktulün doğrudan hedef alındığını görmedim. Yerden seken kurşunla vurulmuş olma ihtimali yüksek.”

Diğer Haberler