Doğu Kürdistan, katledilen Kürt kadını Jîna Emînî için bugün genel grevde

Doğu Kürdistan, katledilen Kürt kadını Jîna Emînî için bugün genel grevde

Doğu Kürdistan’da katledilen Kürt kadını Jîna Emînî için başlatılan protestolar her geçen gün daha fazla yayılıyor ve fazlalaşıyor. Bugün de birçok kentte genel grev başlatıldı.

Kürt kadını Jîna Emînî geçtiğimiz hafta İran’ın Başkenti Tahran’da saçları görünüyor bahanesiyle güvenlik güçleri tarafından yapılan işkence nedeniyle katledildi. Yaşanan bu olay karşısında Doğu Kürdistan kentleri sessiz kalmayarak büyük tepki gösterdiler. Sadece Doğu Kürdistan kentlerinde değil, aynı zamanda Kürdistan Bölgesi’nde Avrupa Birliği ülkelerinde ve ABD’de de İran güvenlik güçlerinin işlediği bu suçu protesto etmek amacıyla birçok eylem geliştirildi ve kınamalar yapıldı.

Doğu Kürdistan partileri geçtiğimiz gün bütün Doğu Kürdistan halkına çağrıda bulunarak 19.09.2022 tarihinde genel bir grev yapmalarını istediler. Bu temelde Sine, Mehabad, Merîwan, Bokan, Seqiz ve Diwandere kentleri bu çağrıya uyarak genel grev başlatarak, dükkanlarını açmadılar ve işlerine gitmediler.

Birkaç gündür Sîne ve Seqiz kentlerinde yaşayan halk aralıksız bir şekilde protesto eylemleri düzenliyorlar. Halkın gerçekleştirdiği protesto eylemlerine İran güvenlik güçleri gerçek mermilerle saldırdı ve bu saldırılar sonucunda bir gösterici hayatını kaybetti, birçok göstericide yaralandı.

İran güvenlik güçleri geçtiğimiz akşam Sine kentinde protesto eylemlerini engellemek için bütün sokaklara dağılarak, protestoculara saldırdılar ve birçok protestocuyu da tutukladılar.

Diğer Haberler