Kürtler İran’ın katlettiği Dr. Şerefkendi ve arkadaşlarını unutmadı: Berlin’de binlerce kişi yürüdü

Kürtler İran’ın katlettiği Dr. Şerefkendi ve arkadaşlarını unutmadı: Berlin’de binlerce kişi yürüdü

 Berlin’de sürgün hayatı yaşayan ve İran Kürdistan Demokrat Partisi (KDP-İ veya HDK-İ) Genel Sekreteri Dr. Sadık Şerefkendi’nin de aralarında bulunduğu 4 Kürt siyasetçi 30 yıl önce 17 Eylül’de katledildi. Kürtler her yıl olduğu gibi bu yılda Şerefkendi’yi anmak için Doğu Kürdistan’da ve Avrupa’da pek çok etkinlik düzenledi.

Bunlardan biri de Berlin’de düzenlenen etkinlikti. PDKI öncülüğünde yapılan yürüyüşe PJAK dışındaki tüm partiler destek verdi. Peşawa Qazi Muhammed, Dr. Qasımlo ve Şerefkendi’nin resimlerini taşıyan gurup İran’ın yaptığı terör eylemlerini kınayan sloganlar attı. Yürüyüşün sonunda ise konuşmalar yapıldı. Yürüyüşçüler dün hayatanı kaybeden Jina Emini’yi de anarak halka “Jina’nın anısına sahip çıkma çağrısı” yaptı.

Kürdistan Bölgesinde seminer

Ayrıca Dr. Şerefkendi’nin katledilişinin yıl dönümünde HDKI öncülüğünde Süleymaniye ünveritesinde de bir seminer düzenlendi. Seminere HDKI yöneticisi Ali Bidaxi de katıldı.

Doğu Kürdistan’da korsan eylemler

Doğu Kürdistan gençliği de Şerefkendi’nin katledilişinin yıl dönümünde Doğu Kürdistan’ın pek çok yerinde afişleme yaptı, bildiri dağıttı.

Cinayetin ardında İran devleti vardı

 İran Kürdistan Demokrat Partisi (KDP-İ veya HDK-İ) Genel Sekreteri Dr. Sadık Şerefkendi’nin de aralarında bulunduğu 4 Kürt siyasetçi 30 yıl önce 17 Eylül’de katledildi. Suikastın arkasında, halen dünya çapında rejimi eleştirenlerin peşinde koşan İran gizli servisi vardı.

Dr. Abdurrahman Kasımlo’nun ardından İran Kürdistan Demokrat Partisi Genel Sekreteri olan Dr. Sadık Şerefkendi ve 3 arkadaşı 17 Eylül 1992 günü Berlin’deki Mykonos restoranında İranlı muhaliflerle görüştükleri esnada İran istihbarat elemanlarının saldırısına uğradı.

Saldırıda Dr. Şerefkendi, DHK-İ Avrupa temsilcisi Fettah Abdoli ve Almanya temsilcisi Humayum Ardalan ile İranlı muhaliflerden Nuri Dehkurdî hayatını kaybetti.

Berlin Mahkemesi, infaz emrinin İran hükümeti tarafından verildiğini ve uygulandığını doğruladı.

Diğer Haberler