İran: Başörtüsü yeterli değil diye “ahlak polisinin” işkence ettiği Doğu Kürdistanlı Jina hayatını kaybetti

İran: Başörtüsü yeterli değil diye “ahlak polisinin” işkence ettiği Doğu Kürdistanlı Jina hayatını kaybetti

Tahran’da ‘ahlak polisi’nin gözaltında işkence ettiği Kürt kadın Jina (Mehse) Emini tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirdi. Uluslararası Af Örgütü konuya dönük açıklama yayınladı.

13 Eylül’de erkek kardeşi Kiyareş Emini ile Hakani metrosunda polis tarafından “İslami hicap yasalarına uymadığı” gerekçesiyle bir grup kadınla birkikte gözaltına alınmıştı. Erkek kardeşi polisin kendisine gözaltına alınanların polis şubesine götürüldükten sonra serbest bırakılacaklarını söylediğini aktardı.

22 yaşındaki Jina Emini, polis şubesine nakli sırasında polislerin coplu işkencesine maruz kalan genç kadının başına aldığı darbeler nedeniyle ağır yaralandığı bildirildi. Polis şubesindeki nezarethanede sağlık durumu kötüleşen Jina Emini Tahran’da bir hastaneye kaldırıldı.

Genç Kürt kadın Jina Emini ile birlikte gözaltına alınanlar, genç kadının nezarethanede kalp krizi ve felç geçirdiğini aktardı. Durumu ağırlaşan yoğun bakımda tedavi altında tutulan Jina Emini bugün 3 günlük yaşam mücadelesini kaybetti.

Jina’nın annesi Mujgan Emini, kızının haksız yere gözaltına alındığını, üzerinde İslami yasalara uygun uzun bir palto ve başında eşarbı olduğunu ancak yine de tutuklandığını söyledi.Acılı anne polisin kızına işkence uyguladığını kaydetti.

Rojhılat’ın Saqiz kenti nüfusuna kayıtlı Jina (Mehse) Emini 22 yaşındaydı. Ailesiyle birlikte Tahran’daki akrabalarını ziyarete gitmişti.

Genç kadının tedavi gördüğü Tahran’daki Kasra Hastanesi’ndeki doktorlar ise Jina’nın  felç geçirmediğini, ancak kafatasında kırıklar olduğunu ve beyin kanaması geçirdiğini açıkladı.

Af Örgütü’nden açıklama

Öte yandan Uluslararası Af Örgütü Mese Emini’nin şüpheli şekilde ölmesinin soruşturulmasını istedi.

Af Örgütü’nün Twitter hesebından yapılan açıklamada “22 yaşındaki genç kadın Mehse emini’nin gözaltında işkence ve diğer kötü muamele iddialarını da içeren şüpheli ölümüne neden olan koşullar cezai açıdan soruşturulmalıdır.

Tahran’daki sözde “ahlak polisi”, ülkenin küfürlü, aşağılayıcı ve ayrımcı zorunlu örtünme yasalarını uygularken, ölümünden 3 gün önce onu keyfi olarak tutukladı. Sorumlu tüm ajanlar ve yetkililer adaletle yüzleşmeli” ifadelerine yer verildi

Diğer Haberler