PKK 33 yıllık kadrosunun hayatını kaybettiğini 3 yıl sonra açıkladı

PKK 33 yıllık kadrosunun hayatını kaybettiğini 3 yıl sonra açıkladı

PKK’nin kadın hareketi olan PAJK (Partiya Azadiya Jinen Kurdistan) iki gün önce bir açıklama yayınlayarak yöneticilerinden Delal Nurhak kod adlı Esma Arat’ın hayatını kaybettiğini açıkladı.

Hayatı hakkında yeteri kadar bilgiye yer verilmeyen açıklamada Esma Arat’ın tam sicil bilgilerinin ve çalıştığı yerlerin tümünün verilmemesi de dikkat çekti.  PAJK açıklamasında Esma Arat’ın üç yıl önce hayatını kaybettiği açıklandı.

Türk devleti üç yıl önce vermişti Bese Erzincan olarak vermiş

PAJK açıklaması daha çok bir anma biçiminde verilmiş olsa bile Esma Arat’ın hayatını kaybettiği ilk kez açıklanıyor. Türk devleti 2020 ilk ayında Esma Arat’ın Eylül ayında vurulduğunu açıklamıştı.

Darka Mazi kaynakları Türk devletinin 2019 yılında Bese Erzincan (Ayfer Kordu) vuruldu diye yaptığı açıklamada aslında vurulan kişinin Esma Arat olduğunu bildirdi.

Neden üç yıl sonra?

Esma Arat’ın hayatını kaybettiği Türk devleti tarafından biliniyordu ve bu medyaya da yansımıştı, buna rağmen PKK’nin ölümünü şimdiye kadar açıklamamış olması dikkat çekici bir nokta oldu.
Delal Amed’in ailesinden bazı üyeler “Türk devletinin bildiğini neden bizden gizliyorlar” biçiminde tepki gösterdi. PKK son yıllarda Türk devletinin açıklamasına rağmen kayıplarını gizliyor. Sadece belli dönemlerde tek tek yönetici isimleri açıklanıyor.

Esma Arat’ın isminin açıklanmasına ilişkin başvurduğumuz PKK’ye yakın isimler ise Esma Arat’ın isminin açıklanmasının zamanlamasının manidar olduğunu söylediler. Kaynaklarımız “PKK’nin Maraş, Pazarcık ve Elbistan kitlesi içinde eskisi kadar etkisinin kalmadığını belirtiyorlar. Özellikle de PKK içinde Maraşlı çok az eski kadronun kaldığını PKK’nin duygusal olarak eski Maraş kitlesine dönük çalışma yapmak için Esma Arat isminin kullanılacağını” belirttiler.

Kaynaklarımız ayrıca “Avrupa’daki PKK kitlesi yazın tatilde, sonbahar ve kışın geliyorlar. PKK şimdi Maraşlıların yaşadığı Avrupa ülkelerinde Esma Arat için anmalar düzenleyecek, kitle mecbur gelecek. Ayrıca sonbahar ayları PKK’nin yıllık kampanya ayları. Yani insanlardan para alınıyor. Maraşlılar genelde eskiden buralara (Avrupa’ya) yerleşmişler, genelde zenginler. PKK onlardan para alırken zorlanmamak için her yıl bir şeyleri kullanıyor. Birkaç yıldır PKK’nin eski Maraşlı kadrolarından Kasım Engin (ismal Nazlıkul)  27 Mayıs 2020 yılında vurulmuştu, o öne çıkarılıyordu. Bu yıl da Delal Nurhak ismi kullanılacak” dedi.

Esma Arat kimdir?

1986 yılında Avrupa’da PKK’ye katılan Esma Arat 1988 yılında görevli olarak Maraş’a çalışmalara gönderilir. Burada bir dönem tutuklu kalan Arat daha sonra Amed kırsalında dağa gider. Kandil, Xinere, Ermenistan, Mahmur vb alanlarda çalışma yapar. İran ve Türkiye cezaevlerinde kalmıştır.

Esma Arat bir dönem KCK’nin mali komitesine dahil olarak Mahmur ve Hewlerde ekonomik faliyetler yürütür. PKK adına burada restoran ve mağaza açar. Mahmur kampında da benzer çalışmalar yürütür. Daha sonra Rojava’da PAJK adına Kadın Meclisleri çalışması yürütür.
Esma Arat PKK içinde üst düzey görevlerde yer almamıştır. Vurulmadan bir yıl önce Rojavadan Kandil’e gelerek burada KJB koordinasyonu dahil olur.

2019 yılı Eylül ayında KJB’deki  “Yönetim Güvenliği” adlı birimden Zilan Kamişlo  adlı PKK gerillası ile beraber TSK’nın hava saldırısında hayatını kaybeder.

Diğer Haberler