Sputnik: MİT, Suriye muhalefetine Türkiye’den ayrılmaları için yıl sonuna kadar zaman verdi

Sputnik: MİT, Suriye muhalefetine Türkiye'den ayrılmaları için yıl sonuna kadar zaman verdi

MİT’in Suriye muhalefeti ile görüşerek Türkiye’den ayrılmaları için kendilerine en geç yıl sonuna kadar mühlet verdiği iddia edildi.

Rus haber ajansı Sputnik’in Arapça bölümü, Türkiye Milli İstihbarat Teşkilatı’nın (MİT) Türkiye’de bulunan Suriyeli muhaliflerle görüştüğünü ve en geç yıl sonuna kadar Türkiye’yi terk etmelerini istediğini yazdı.

Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonuna (SMDK) kararın iletildiğini belirten ajans, söz konusu kararın Ankara ile Şam yakınlaşması sonrası alındığını söyledi.

Ayrıca Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Suriye muhalefetine ait tüm ofisleri kapatma ve Türkiye’nin bundan sonra muhaliflere mali desteği sona erdirecekleri” kararı aldığını duyurdu.

MİT’in muhaliflere kalmaları için kendilerine başka yer bulmaları ve tüm medya ile siyasi faaliyetlerini durdurmaları gerektiğini aktardığı kaydedildi.

Öte yandan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı alan muhaliflere kalma hakkı tanındığı ancak bu kişilerin kesinlikle herhangi bir siyasi faaliyet yürütmeyeceği, medyada yer almayacakları kararı da alındığı belirtildi.

Ajansa konuşan kaynaklar, Suriye muhalefetinin bazı Körfez ülkelerinde kendilerine ofis açmaları için arayışa girdiğini aktardı.

Muhalifler yalanlamıştı

Geçtiğimiz günlerde de İran medyası, Ankara’nın Suriye muhalefetine (SMDK) Türkiye’den ayrılmaları çağrısında bulunduğu, bu yönde talimat verdiği iddiasında bulunmuştu.

SMDK üyesi Abdullah Gedo ise Rûdaw’a yaptığı açıklamada, Türk yetkililerin Suriye muhalefetinden Türkiye’yi terk etmelerini istediği yönündeki haberlerin asılsız olduğunu söylemişti.

Erdoğan’ın sözleri sonrası normalleşme hızlandı

Erdoğan’ın “Bizim Esed’i yenmek, yenmemek gibi bir derdimiz yok. Devletler arasında siyasi diyalog veya diplomasi kesip atılamaz” sözleri sonrası Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da Suriye ile Türk istihbarat örgütleri arasında temasların olduğunu, Türkiye’nin Suriye’yle diyalog için ön şartları olmadığını söylemişti.

Bu sözler, Ankara ile Şam arasında normalleşme sürecinin hızlanması olarak yorumlandı.

Çavuşoğlu ayrıca Ankara’da düzenlenen 13. Büyükelçiler Konferansı’nın kapanışında “Muhalefet ile Suriye’deki rejimi bizim bir şekilde anlaştırmamız lazım. Aksi takdirde kalıcı bir barış olmaz” demiş ve yıllar sonra ‘Esed’ yerine ‘Esad’ ifadesini kullanmıştı.

Diğer Haberler