IŞİD’in 8 yıl önce kaçırdığı Wefa Duhok’taki akrabalarına ulaştı

IŞİD'in 8 yıl önce kaçırdığı Wefa Duhok'taki akrabalarına ulaştı

Şengal’de IŞİD 8 yıl önce gerçekleştirdiği Ezdi Jenosidi sürecinde Koço Köyü’nden Wefa Elî Ebbas adlı kız çocuğunu kaçırmıştı. Geçtiğimiz günlerde Hol Kampı’nda gerçekleşen operasyonda genç kadın kurtarıldı. Wefa bugün Duhok’ta yaşayan ailesine kavuştu.

Wefa Elî Ebbas 8 yıl önce Koço Köyü’nde annesi, kızkardeşi ve bir erkek kardeşiyle birlikte IŞİD tarafından kaçırılmış, bir kaç gün önce Hol Kampı’nda kurtarılarak Duhok’taki ailesinin yanına gönderildi.

Annesi ile kızkardeşi daha önce kurtarılan, babalarıyla birlikte yurtdışına gitmişti.

Wefa Elî Ebbas IŞİD tarafından kaçırıldığında henüz çocuk yaştaydı. Esaretten sonra ailesine geri döndüğünde anadili Kürtçeyi unutmuş ve konuşamaz haldeydi. Wefa’nın halen erkek kardeşi ile ailesinden 20 kişinin akibeti bilinmiyor.

K24’ün haberine göre, Wefa’nın akrabası Dexîl Beşar şunları söyledi: “Kürdistan Bölgesi ile Irak Hükümetleri ve uluslararası kuruluşlardan IŞİD tarafından esir alınmış insanlarımızı kurtarmalarını talep ediyoruz. Şu ana kadar da bazı kaçırılmış insanlarımızın Irak, Suriye ve Hol Kampı’nda olduklarını düşünüyoruz.”

Kaçırılma hikayesini K24 Tv’ye anlatan Wefa Elî Ebbas’da şunları dile getirdi: “Bizi kaçırdıklarında annem ve kızkardeşimle birlikteydik. Musul’da bizi birbirimizden ayırdılar. Beni 7 kere sattılar. Bir kaç defa kaçmaya yeltendim ama kimse yardım etmediği için her seferinde yakalandım. Her yakalandıktan sonra işkence gördüm. 4 yıldır Hol Kampı’nda kalıyordum. Burada kurtarıldım. Ama aileme ilişkin hiç bir şey bilmiyorum.”

Şu an akrabalarının yanına kavuşan Wefa, yaşadığı işkence ve zulümden kurtuldu ama halen IŞİD tarafından kaçırılmış bir çok Ezdi kadınların akibetleri bilinmiyor. IŞİD tarafından esir olarak kaçırılmış insanların aileleri de ilgili taraflara çağrıda bulunarak bir an önce bir şeylerin yapılmasını ve kaçırılmış aile üyelerinin akibetlerinin öğrenilmesini istiyorlar.

Konuya ilişkin Ezdi Esirleri Kurtarma Dosyası Yetkilisi Xeyrî Bozanî şu bilgileri paylaştı: “Kürdistan Bölgesi Hükümeti’nin ilk günden bugüne kadar IŞİD tarafından kaçırılan esirleri kurtarma konusunda önemli bir role imza attı ve şu ana kadar 3 bin 500 esir insanımızın kurtarılmasını sağladı. Oysa Irak Hükümeti ne kadar resmi kanallarla taleplerimizi ilettiysek de şimdiye kadar maalesef ki halen herhangi bir adım atmadılar.”

IŞİD 3 Ağustos 2014’te Şengal’in etrafını kuşatarak, 5 binden fazla Ezdi Kürdünü katletti, binlerce kişiyi kaçırdı, yüzbinlerce insan da mecburen mülteci konumuna düştüler. Esir Ezdileri Kurtarma Ofisi’nin resmi verilerine göre, IŞİD 6 bin 417 Ezdi Kürdünü kaçırdı ve şu ana kadar 3 bin 554 kişi kurtarıldı.

Diğer Haberler