Ezidiler ölümsüz Barzani öncülüğündeki “Eylül Devrimi” kutlamalarına hazırlanıyor

Ezidiler ölümsüz Barzani öncülüğündeki “Eylül Devrimi” kutlamalarına hazırlanıyor

Büyük Eylül Devrimi’nin 61’inci yıl dönümünde Ezidiler ve Ezidi toplumunun ileri gelenleri kutlamalar için hazırlanıyor. Kutlamanın öncülüğündeki Ezidilerin en büyük kültür kurumlarından olan Laleş Kültür ve Aydınlanma Merkezi’nin Duhok Şubesinde yapılacak.

Laleş Kültür ve Aydınlanma Merkezi Basın Bürosunun yaptığı açıklamada “11.09.2022 tarihinde “4. Ezidiler ve Eylül Devrimi Buluşması” yapılacaktır dendi. Açıklamaya göre yapılacak olan törene Eylül Devrimine katılan Ezidi Peşmergelerin fotoğraflarını konu alan bir resim sergisi açılacak. Ayrıca Eylül Devrimine katılan Peşmergeler’in de yer aldığı sunumlar yapılacak.
Açıklamada “Ezidilerin Eylül Devrimindeki rolü ve Eylül Deviminin Ezidiler üzerinde yarattığı atmosfer” tartışılacaktır dendi. Tören yarın Şêx Şamo Kültür ve Aydınlanma salonunda, saat 4:00’da başlayacak.

Büyük Eylül Devrimi

11 Eylül 1961’de başlayan ve 11 Mart 1970’de dönemin Irak hükümeti ile Kürdistan liderliği arasında Özerklik Anlaşması’na yol açarak zaferle sonuçlanan süreç Eylül Devrimi olarak tanımlanıyor. Eylül devrimi Kürtlerin 20 yüzyılda ilk kez diplomatik masaya oturduğu ve yok sayılma baş aşağı ettiği bir süreçtir. Kürdistan’ın tüm parçalarının üzerindeki ölü toprağını atmasını sağlamıştır. Kürtler moral üstünlük sağlamıştır.

Diğer Haberler