Demirtaş ve HDP “Çözüm için Öcalan ile görüşün” sözünden neden geri adım attı?

Demirtaş ve HDP “Çözüm için Öcalan ile görüşün” sözünden neden geri adım attı?

Dün yani 6 Eylül tarihinde görülen Kobani davasına Selahattin Demirtaş’ın Abdullah Öcalan ve Türkiye’de çözüm süreci ile ilgili sözleri damgasını vurmuştu. Devlete Abdullah Öcalan’la görüşme çağrısı yapılmıştı. Bugün ise hem Demirtaş hem HDP Genel Merkezi açıklamalardan geri adım attı.

Dün görülen Kobani davasında HDP Eski Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş’ın “Çözmek için birilerinin cesaretli davranması gerekir. Özgürlüğünden feragat etmesi gerekecek. Korkak ve kaypak siyasetçilerle bu iş yürümez. Bize fedai siyasetçiler lazım. Terörist yaftası yemeyi göze almanız lazım. Çözüm için Abdullah Öcalan yetkilidir. Türkiye Cumhuriyeti demokrasi karşılığında Öcalan ile görüşmelidir” sözleri basında ve HDP çevresinde büyük yankı uyandırdı.

HDP Genel Merkezi açıklamayı tüm sosyal medya hesaplarından paylaştı. Fakat daha sonra bu paylaşımlar silindi. HDP neden paylaşımları sildiğine dair açıklama yapmadı.

Demirtaş’ın medyada yer alan açıklamasına ilk tekzip Demirtaş’ın basın danışmanı Zınar Karavil’de açıklamanın “acele ile haberleştirilirken bağlamından koparıldığını” duyurdu.  Böylelikle Demirtaş’ın konuşması varla yok arası bir durumda kaldı.

Demirtaş’ın sözlerini geri çekmesindeki amaç eğer “Öcalan’ın Kürt siyaseti üzerindeki vesayetini” kaldırmaya dönük olsa büyük bir destek alacaktı. Fakat Demirtaş bundan daha farklı olarak derin bir yerlerden aldığı uyarı üzerine açıklamasını geri çekti.

HDP neden böyle yaptı

Öyle görülüyor ki Demirtaş’ın açıklaması üzerine çok düşünülmeden ve perde arkasındaki kişilere danışılmadan yapılmış bir açıklama oluğu için geri atmak zorunda kalındı.

Son yıllarda HDP ve Demirtaş devleti içindeki eski Ergenekoncular ile iş birliği içinde Kemalizm’i Türk devleti içinde yeniden güçlendirmeye göre pozisyon alıyor. HDP ve Demirtaş Türk siyasetinde yer ala bilmek için her türlü Kürdi sembolü ret ediyorlar. Özellikle Demirtaş Türkiye’de Cumhurbaşkanı olmak için bazı çevrelerin desteğini almış görünüyor. Bunun için sürekli olarak “Kürtlerin daha fazla taviz vermesi” yönünde açıklamaları oluyor. Elden geldiğince de Kürt ve Kürdistan gibi isimleri kullanmıyor.

Demirtaş’ın Abdullah Öcalan isminden de çark etmesinin nedenini Kemalist kesimlerden gelen uyarı nedene ile olduğu düşünülüyor. Darka Mazi’nin baş vurduğu siyasi kaynaklar “Türk devleti içindeki bir kanadın HDP’ye bir misyon yüklediğini ve bu misyona dönük siyaseti de HDP’ye dikte ettirildiğini” belirtiyorlar.  Kaynaklarımız Demirtaş’ın Kürdistani değil Türkiyeci bir duruş rol modeli olarak gösterildiğini ve Demirtaş modelinin Kuzey Kürtlerine kabul ettirilmek istendiğini belirtiyorlar. Bunun içinde Demirtaş siyasette Türkiyeci bir duruş takınmak zorunda. Zaman zaman Demirtaş popülist çıkışlar yaparak Kürt sembollerini kullansa da bu çok nadir yaşanıyor.

  Demirtaş ve HDP Kürtlerin hassasiyet ve gereksinimlerine göre değil Türk toplumunun hassasiyet ve gereksinimlerine göre hareket ediyor.

Diğer Haberler