Efrin: Yılın ilk 8 ayında 530 kişi kaçırıldı

Efrin: Yılın ilk 8 ayında 530 kişi kaçırıldı

İşgal altındaki Efrîn kentinde Türkiye’ye bağlı silahlı grupların sivil halka yönelik kaçırma, tutuklama, işkence, bombalama gibi olaylar gözle görülür bir biçimde artmış durumda ve bu konuda bir rapor hazırlayan İnsan Hakları İhlallerini Belgelendirme Örgütü’nün yayımladığı rapora göre, 2022 yılı başından bugüne dek 530 kişi EfrÎn kentinde bu silahlı gruplar tarafından kaçırıldı.

Paylaşılan rapora göre, Türkiye’ye bağlı Suriye muhalefeti silahlı grupları Efrîn kentinde yaşanan ihlallere yönelik uyarılara kulak asmıyorlar ve sürekli olarak fidye almak için sivil insanları kaçırıyorlar.

Kaçırılmalar tamamen keyfi, yasal olmayan yöntemlerle gerçekletirildiğine dikkat çekilen raporun devamında, kaçırılan insanların büyük çoğunluğu ile irtibat sağlanamadığı ve akibetlerinin bilinmediğine vurgu yapılıyor.

Örgütün paylaştığı raporda, kaçırılan ve tutuklanan insanlara haksız suçlamaların yapıldığı, suçlamaların kanunlarla belgelenmediği, sadece kin usülüyle yapıldığına dikkat çekiliyor.

2022 yılının başından bugüne dek 530 kişinin kaçırıldığına dair resmi belgelerin sunulacağına dikkat çeken örgüt, bu sayının daha da fazla olabileceğini dile getiriyor.

Talan ve hırsızlıkların ele alındığı raporun diğer bölümünde, halka yönelik zorlamalı vergilendirme, mal – mülklerine el koyma, zeytin ağaçlarının çalınması, insanların keyfi gözaltına alınması ve kaçırılması konularına da değiniliyor.

Türkiye Ordusu ve ona bağlı Suriye muhalefeti silahlı grupları Mart 2018’den beridir Efrîn kentini işgal etmiş durumda ve bu işgalle birlikte 300 binden fazla sivil insan kentten ayrılarak mülteci konuma düşmüş vaziyetteler. Bu işgal esnasında 300’den fazla insan hayatını kaybetti, 700 kişiden fazla insan da yaralandı. Efrîn kentinin işgal edildiği günden beri yaklaşık 8 bin insan da kaçırıldı.

Paylaşılan verilere göre, Türkiye’nin Rojava Kürdistanı ve Kuzey Suriye’ye yönelik gerçekleştirdiği saldırılarda şimdiye kadar 2 bin 659 insan hayatını kaybetti, 6 bin 200 kişi de yaralandı. Tutuklanan veya kaçırılan insan sayısı da 2 bin 659 olarak belirlendi. Bunlardan 6 bin 259 kişi kurtarıldı ama diğerlerinin akibetlerine ilişkin bir bilginin olmadığına dikkat çekildi. İşkence altında hayatını kaybedenlerin sayısı da 177 kişi olarak kayıtlara geçti.

Diğer Haberler